Fő hírTámogattaA legtöbb olvasott

Offset projektek

Cikk kategória offset projektekről olyan tanúsított kezdeményezésekre összpontosít, amelyek segítenek csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és a CO2-kibocsátást. Az ellensúlyozási projektek kulcsszerepet játszanak a CO2-kibocsátás ellensúlyozásában, például az utazás vagy a gyártás során. Ebben a kategóriában hasznos információkat találhat arról, hogyan működnek az offset projektek, és hogyan járulhatnak hozzá a fenntarthatóbb életmódhoz.

Felfedez

Carbon Offset vs Carbon Capture technológia: melyik a legjobb választás?

Ahogy az éghajlatváltozás hatásai egyre súlyosabbak, egyre több terméket és szolgáltatást forgalmaznak az utazóknak, hogy segítsenek ellensúlyozni saját szénlábnyomukat. A leggyakoribbak a szén-dioxid-kiegyenlítések, amelyek lehetővé teszik az egyéni utazók számára, hogy a szén-dioxid-szennyezés csökkentését célzó környezetvédelmi projektekbe fektessenek be. A szén-dioxid-kompenzáció megvásárlásával finanszírozható projektek gyakori példái az erdősítés és a megújuló energiaforrások kiépítése.

Bár ezek a vásárlások hasznosnak tűnhetnek, sok vita folyik arról is, hogy valóban jelentős hatást gyakorolnak-e az éghajlatváltozás lassítása és visszafordítása elleni küzdelemre. A legrosszabb esetben a szén-dioxid-kiegyenlítési projekteket a zöldmosás egyik formájának minősítették, amely nem igazán segíti a CO2-kibocsátás csökkentését. Egyes szakértők szerint azonban a vásárlási ellentételezés előnyei felülmúlhatják a kritikusok által azonosított kihívásokat. (Mia Taylor, travelpulse.com)

Mi az az önkéntes szén-dioxid-piac?

Mekkora az önkéntes szén-dioxid-piac? Az éghajlatváltozás megfékezésére törekedve az olyan nagyvállalatok, mint a Microsoft, a Google és a Starbucks ambiciózus célokat tűznek ki a szén-dioxid-semlegesség elérésére, és az Önkéntes Carbon Market (VCM) segíti őket ennek elérésében.

A VCM lehetőséget biztosít a vállalatoknak, non-profit szervezeteknek, kormányoknak és magánszemélyeknek szén-dioxid-kompenzációs kreditek vásárlására és eladására. A szén-dioxid-kiegyenlítés egy olyan eszköz, amely a szén-dioxid vagy az üvegházhatású gázok kibocsátásának egy metrikus tonnával történő csökkentését jelenti.

Ahhoz, hogy ezt szem előtt tartsuk, egy tonna CO2-kibocsátás megkötéséhez körülbelül 50 fát kell elültetni egy év alatt ¹.

Azok a vállalatok, amelyek nem tudják teljesíteni az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátására vonatkozó célkitűzéseiket, szén-dioxid-kompenzációs kreditet vásárolhatnak, ha olyan környezetvédelmi projektekbe fektetnek be, amelyek megakadályozhatják, csökkenthetik vagy megszüntethetik a szén-dioxid-kibocsátást.

Például egy légitársaság, amely szénsemleges akar lenni, ki tudja számolni, hogy mekkora szén-dioxid-kibocsátástól nem tud megszabadulni. Ezután azonos mennyiségű szén-dioxid-kiegyenlítési kreditet vásárolhatnak, ha VCM-et használva befektetnek egy regeneratív mezőgazdasági projektbe Brazíliában. A légitársaság így szénsemlegességet tudhat magáénak.

2022-től a tényleges önkéntes szén-dioxid-piac a becslések szerint körülbelül 2 milliárd dollár lesz. (Jennifer L. Carboncredits.com )

Kibocsátás-ellentételezés és -csökkentés: Hatékony stratégiák feltárása

Egy olyan korszakban, amikor az éghajlatváltozás az emberiség előtt álló egyik legnagyobb kihívás, a vállalkozások egyre inkább felismerik a szénlábnyomuk kezelésének fontosságát. A szén-dioxid-kibocsátás ellentételezése kulcsfontosságú stratégiává vált a vállalatok számára, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását és hozzájáruljanak egy fenntarthatóbb jövőhöz. Ez a bejegyzés bemutatja, hogy a vállalkozások milyen különféle módszereket alkalmaznak szénlábnyomuk ellensúlyozására, ideértve az erdőfelújítási projekteket, a megújuló energiával kapcsolatos beruházásokat és a szén-dioxid-leválasztási technológiákat. Ezen túlmenően értékeli e stratégiák hatékonyságát, és vitát kezdeményez a hatásukról. (Siddharth Patro, bővebben itt linkedin.com)

Mi az a széneltávolítás?

A széneltávolítás a folyamatra utal a szén-dioxid aktív eltávolítása (CO 2 ) a légkörből . Mivel az üvegházhatású gázok összes kibocsátásának csökkentése a forrásnál nem lehetséges, a szén-dioxid eltávolítás igen az elkerülhetetlen kibocsátások ellensúlyozására és a globális felmelegedés korlátozása. A szén eltávolítása a CO eltávolítását jelenti 2 és biztonságosan tárolja, hogy ne járuljon hozzá a globális felmelegedéshez. A szén-dioxid-eltávolítási tevékenységekkel megtakarított kibocsátásokat általában „ negatív kibocsátások ". (Bővebben consilium.europa.eu)

Modellprojektek a PRV SR 2014-2022 erdészeti projekt alintézkedéseihez

Mintaprojektek, valamint a pályázóknak nyújtott technikai támogatás megtalálható a ForestPortal honlapján: https://www.forestportal.sk/prv_sr/projektove-podpory/.

Mintaprojektek (ŽoNFP és kiválasztott kötelező mellékletek a projektdokumentáció kivételével):

tevékenységVédett erdők és különleges erdők mesterséges helyreállítása, oktatása célállomásra, különösen erdőállományok alátelepítésével (mintaprojekt letölthető innen)

tevékenységCivil és kognitív infrastruktúra kiépítése és helyreállítása erdei ökoszisztémákban (mintaprojekt letölthető innen)

tevékenységAz erdők vízgazdálkodásának javítása – (mintaprojekt letölthető innen)

Amit minden vezetőnek tudnia kell a szén-dioxid-kiegyenlítésről

Az éghajlatváltozást okozó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának drámai csökkentését előíró kormányrendeletek hiányában egyre több vállalat tesz „nettó nulla” célokat. Több mint egyharmada A világ 2000 legnagyobb nyilvánosan működő vállalata közül a nettó nulla célt hirdette meg a Net Zero Tracker nevű adatbázis szerint, amelyet akadémikusok és non-profit szervezetek állítottak össze. Ezek a célok jellemzően közé tartoznak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló nyilvános kötelezettségvállalások olyan intézkedések révén, mint például a folyamatmódosítás, a termékösszetétel megváltoztatása, az üzemanyag-váltás, a megújuló energiára való átállás, a szén-dioxid-eltávolítási projektekbe való befektetés – és a fennmaradó kibocsátás nullára csökkentésére tett ígéret szén-dioxid-kompenzáció megvásárlásával. mint szén-dioxid-kreditként. A szén-dioxid-kibocsátási egységek olyan pénzügyi eszközök, ahol a vevő fizet egy másik cégnek, hogy bizonyos lépéseket tegyen az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, a vevő pedig jóváírást kap a csökkentésért. (Varsha Ramesh Walsh, Michael W.) Toffel

Valóban működnek a szén-dioxid-kiegyenlítések?

Az ellentételezés bonyolultabb annál, mint hogy a nyár után elültetett új fákért fizessenek. Sok környezettudatos utazó számára jegyvásárláskor könnyen bejelölheti az „offset my flight” gombot. Szinte minden légitársaság kínál ilyen programot egy kalkulátorral együtt, amely megmutatja, hogyan tudja az utas kompenzálni a repülését. A hőhullámok és a hatalmas áradások közepette miért ne költhetne néhány plusz dollárt az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére? 

Azonban ezek közül a szén-dioxid-kiegyenlítési programok közül sok nem az, aminek látszik. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint Tudomány , a kompenzációs projektek nem csökkentették az erdőirtást, és azok a projektek, amelyek némi csökkentést tapasztaltak, nem olyan hatékonyak, mint azt állítják. Julia Jones, a Bangori Egyetem természetvédelmi tudományának professzora szerint az eredmények nem jó hírek, mert a szén-dioxid-megkötő erdők megmentése kritikus fontosságú ahhoz, hogy a felmelegedés 2°C alatt maradjon.

"Nagyon nyugtalanító azt tapasztalni, hogy ezek a projektek kevésbé voltak eredményesek, mint azt állítják" - mondta. „Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem voltak hatékony eszközök, hogy ezekkel a projektekkel nem értek el semmit. Ez azt jelenti, hogy több szén-dioxid-kibocsátást adtak el, mint amennyit szállítottak.

A szén-dioxid-kibocsátás kompenzálása egy kicsit bonyolultabb annál, mint ha repülésenként néhány plusz dollárt költenénk, majd azt feltételeznénk, hogy a pénzünk segít megvédeni a fákat az Amazonason. A személyesen kibocsátott szén mennyiségének meghatározása és a kibocsátások potenciálisan ellensúlyozásához szükséges ellentételezések egyenértékű mennyiségének meghatározása bonyolult.  számlázási folyamat , ami általában nem pontos. És van esély arra, hogy az erdőben lévő fák védelmére vásárolt kártérítés valahova elment  ezek a fák továbbra is megmaradnának , így az eltolás nem igazán növeli a légkörbe juttatott szén mennyiségét. (Emily Driehaus)

A szén-dioxid-kiegyenlítés problémája

Annyi ember halt meg betegségekben, háborúkban és rabszolgaságban az amerikai kontinens európai meghódítása során, hogy az Amazonas esőerdői újra növekedtek, csökkentett légköri szén-dioxid és hozzájárulhatott a 17. századi "kis jégkorszakhoz". Az erdők ma pozitívabb reményt kínálnak a globális felmelegedés korlátozására. A jelenlegi megközelítés azonban kudarcot vall. Egy ötlet bioalapú szén-dioxid-kibocsátás az, hogy egy szén-dioxid-kibocsátó – mondjuk egy légitársaság – finanszírozhat egy projektet, amely fákat véd, újakat ültet vagy másokat őriz. széntartalmú ökoszisztémák, mint például a lápok – vizes élőhelyek részben lebomlott növényzettel. – vagy mangrove. Ezeket a projekteket a jóváhagyott módszertanok szerint olyan fontos nyilvántartások akkreditálják, mint a Verra és a Gold Standard. (Robin Mills)

Hogyan állíthatnak elő a földtulajdonosok szén-dioxid-kiegyenlítést

A gazdálkodók, gazdálkodók és földtulajdonosok a kibocsátások rögzítésével és tárolásával szén-dioxid-kompenzációt állíthatnak elő és értékesíthetnek. Ezt széngazdálkodási és szénmegkötési eljárásokkal teszik, amelyek során olyan eljárásokat hajtanak végre, amelyek eltávolítják a CO2-t a légkörből azáltal, hogy a gázt szerves anyaggá alakítják a talajban, majd végül növényekké. A CO2 felszívódása után segít helyreállítani a talaj természetes tulajdonságait – egyszerre növeli a növénytermesztést és csökkenti a szennyezést.

A gazdálkodók, gazdálkodók és földtulajdonosok számtalan módon ellensúlyozhatják a szén-dioxid-kibocsátást. Bár a lista nem kimerítő, itt van néhány gyakorlat, amelyek jellemzően ellentételezést eredményező projekteknek minősülnek.

  • A biomassza visszajuttatása a talajba talajtakaróként a betakarítás után, ahelyett, hogy eltávolítás vagy elégetne. Ez a gyakorlat csökkenti a párolgást a talaj felszínéről, ami segít megőrizni a vizet. A biomassza a talaj mikrobák és giliszták táplálását is segíti, lehetővé téve a tápanyagok körforgását és erősíti a talaj szerkezetét.
  • Konzerváló vagy nem művelési gyakorlatok alkalmazása, amelyek javítják a víz és a levegő minőségét a tápanyagok, a talajszerkezet, a porozitás és a lejtő növelésével.
  • A tápanyag-gazdálkodás és a precíziós mezőgazdaság alkalmazása a növények és a talaj egészségének megőrzésére vegyszerek vagy peszticidek helyett.
  • Takarónövények ültetése a holtszezonban, hogy a talaj minőségének javításával előkészítse a termőföldet a késztermesztésre.
  • A felszíni öntözőrendszerek cseréje árvízi öntözőrendszerekre, hogy a lefolyó vizet újra lehessen hasznosítani a hatékonyság javítása érdekében.
  • Az erdők újranövekedésének ösztönzése a fákban és növényekben lévő szén eltávolítása, tárolása és újrafelhasználása érdekében.
  • A leromlott földterületek visszaállítása természetes állapotukba, a vetésterület füvessé átalakítása, vagy fák vagy magvak ültetése, hogy az üres területeket erdővé vagy erdővé alakítsák.
  • Vetésforgó a talajban elegendő tápanyag biztosítása érdekében.
  • Átállás alternatív tüzelőanyagokra, mint például az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású bioüzemanyagokra, mint például a kukorica és az etanol, valamint a biomasszából nyert biodízel.
  • Változás a trágya kezelésében és változás az etetési ütemezésben.

A lista elolvasása után felmerülhet a kérdés, hogyan határozható meg az egyes módszerek által előállított szén-dioxid-kibocsátás mennyisége és értéke. Hogy világos legyen, ez nem könnyű feladat. A kibocsátások nyomon követése, értékelése és csökkentése még a legtapasztaltabb mezőgazdasági szakemberek számára is kihívást jelenthet.

Szerencsére, amikor elérkezik az ellentételezések listája a VCM-en, egy harmadik féltől származó hitelesítési szakember összegyűjtheti, elemezheti és ellenőrizheti az Ön tulajdonából származó adatokat, esetleg helyszíni látogatást is végezhet, hogy megállapítsa, mekkora ellentételezésre jogosult. A fejlesztés alatt álló új technológia távolról is nyomon követheti a talajban megkötött szén mennyiségét, így nincs szükség találgatásokra. (Carboncredits.com)

Carbon Offsets: Szép klímatündérmese, ami kudarcot vallott

Sok vállalkozás használja a szén-dioxid-kompenzációt az általános kibocsátás csökkentésére és a környezetre gyakorolt hatások mérséklésére, de számos, a gyakorlattal kapcsolatos közelmúltbeli vizsgálat megállapította, hogy az ellentételezések mélyen hibásak, és elmaradnak attól, amit ígérnek. Minden vállalkozásnak fontos a kibocsátás csökkentése – és a bolygót sújtó akut éghajlati válság miatt nekik is így kell tenniük. Nekik is kellene csináld jobban annak ellenére, hogy a közeljövőben sok nulla célt vezet be. Ennek az az oka, hogy sokan a szén-dioxid-kiegyenlítést használják az éghajlatra gyakorolt hatásuk csökkentésére. Leegyszerűsítve, a szén-dioxid-kiegyenlítés azt jelenti, hogy a vállalatok „kompenzálják” kibocsátásaikat azáltal, hogy olyan projektekbe fektetnek be, amelyek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését ígérik máshol, például erdőtelepítési kezdeményezések, tiszta energiatermelés és újabban szén-dioxid-leválasztási projektek. Az úgynevezett „szén-kreditek” megvásárlásával „kiegyenlítheti” a légkörben lévő szén mennyiségét. (Szerző: Anay Mridul)

A szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos kiigazítások nem segítenek a bolygón – négy módszer a javításukra

A „nulla” szén-dioxid-kibocsátás eléréséhez többre van szükség, mint az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozására. Szén-dioxid is ki kell vonni a levegőből , hogy ellensúlyozza az olyan ágazatok folyamatos kibocsátását, ahol a kibocsátást nehéz csökkenteni, mint például a cement- és acélgyártás. Ezt sokféleképpen lehet elérni – a CO rögzítésétől kezdve 2 közvetlenül a levegőből vegyi úton fák és tengeri fű ültetésére vagy az óceánok vassal való beültetésére, hogy serkentse a fotoszintetizáló fitoplankton növekedését. Még a teljes dekarbonizáció mellett is évente több milliárd tonna CO-t kell lekötni 2. A „szén-kibocsátás ellentételezésének” piaca – olyan hitelek, amelyekért valaki másnak fizetnek azért, hogy az Ön nevében csökkentse a légköri szén-dioxid-kibocsátást – hatékony módja lehet a globális CO-eltávolítás kezelésének. 2 . De csak akkor működnek, ha az árak és az ösztönzők megfelelőek, és jelenleg két nagy probléma van a beállításukkal. (Philip W. Boyd, Lennart Bach, ... Christian Turney)

Szén-kredit vs. szén-dioxid-kiegyenlítések

Lényegében a szén-dioxid-kibocsátási egységek és a szén-dioxid-kiegyenlítés is elszámolási mechanizmusok. Módot adnak a szennyezési skálák kiegyensúlyozására. A jóváírások és ellentételezések mögött rejlő nagy ötlet az, hogy mivel a CO2 ugyanaz a gáz a világon, nem számít, hol történik a csökkentés. Mind a fogyasztók, mind a vállalatok számára ésszerű a kibocsátás csökkentése ott, ahol ez a legolcsóbb és legegyszerűbb, még akkor is, ha ez nem foglalja magában a saját tevékenységüket. Bár a „szén-kibocsátási egységek” és a „szén-dioxid-kibocsátás ellentételezése” kifejezéseket gyakran felcserélhetően használják, két különböző termékre utalnak, amelyek két különböző célt szolgálnak. Mielőtt elkezdené a vásárlást, fontos megértenie a kettő közötti különbséget, és azt, hogy melyik segít elérni céljait. Íme a kifejezések tág meghatározása:

  • Carbon offset: Eltávolítás üvegházhatású gázok a légkörből.
  • Szén-kredit: Csökkentés üvegházhatású gázok légkörbe történő kibocsátása.

Ennek a különbségnek a jobb megjelenítéséhez képzeljünk el egy közeli vegyi üzem által szennyezett vízforrást. A „kémiai kompenzáció” azt jelentené, hogy vegyszereket vegyünk ki a vízből, hogy segítsünk megtisztítani. A "vegyi jóváírás" azt jelentené, hogy egy másik vegyipari vállalatnak fizetnek azért, hogy kevesebb vegyszert engedjenek a vízbe, hogy a szennyezés általános szintje változatlan maradjon. Tiszta, mint a sár? Nagy.

Az éghajlatváltozás és a média szerepe

A Föld bolygónk minden nap és különböző módon rosszabbra változik. De a legtöbben nem hiszik el. Most augusztus vége van – az esős évszak Dél-Ázsiában, áradásokkal, tájfunokkal, földcsuszamlással és szárazsággal. Nyugaton nyár van, példátlan hőhullámokkal, felperzselt földdel számos európai városban és tomboló erdőtüzekkel Hawaii-on, Kanadában és az Egyesült Államokban. De az emberek morognak, panaszkodnak… és alkalmazkodnak. Bekapcsolják a klímát, de szokásaikon egy pillanatra sem változtatnak. Az egyik probléma, amellyel szembesülünk, az, hogy manapság az emberek egyre inkább a közösségi médiából szerzik információikat. Bár ez pontos, a közösségi média felületes, és minden beszélgetést leegyszerűsített tweetformátumra redukál. Az éghajlatváltozás bonyolultságairól egyáltalán nem esik szó, miközben a középpontban egy katasztrófa, például földcsuszamlás, árvíz vagy tűz külső leírása áll. Valójában minden nap és a nap minden pillanatában az történik, hogy hatalmas emberi ipari és technológiai rendszerek alapvetően megváltoztatják azokat a biogeokémiai ciklusokat, amelyektől a földi élet függ. Az éghajlatváltozás csak az egyik megnyilvánulása – a szén- és nitrogénciklusokat, valamint a foszfor egyensúlyát is megváltoztatjuk, amelyek több millió év alatt alakultak ki. (Myron J. Pereira)

 

A szén-dioxid-kredit projektek típusai

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében számos különböző típusú szén-dioxid-kibocsátási projekt létezik. Az alábbiakban néhányat tárgyalunk:

  • Erdőtelepítési és erdőhelyreállítási projektek   új erdők telepítése vagy a leromlott erdők helyreállítása. A fák felszívják a CO-t 2 a légkörből, és megakadályozza annak légkörbe jutását. Az olyan projektfejlesztők, mint a DGB, összehozzák az ökológusokat és a helyi közösségeket, hogy újraerdősítési projekteket tervezzenek és irányítsanak. Számos nagyszabású projektünk van több millió fa ültetésére a természet és a természetes élőhelyek védelme érdekében. Minden projektet független harmadik fél értékel és tanúsít, hogy biztosítsa a szigorú kibocsátáscsökkentési és fenntartható fejlődési szabványoknak való megfelelést.
  • Energiahatékonysági projektek az energiafogyasztás csökkentésére és az épületek, gyárak és egyéb létesítmények hatékonyságának javítására összpontosítanak. Például a DGB-nek vannak energiahatékony tűzhelyprojektjei Kamerunban és Kenyában. 2,6 milliárd ember függ a fától és a faszéntől, mint elsődleges tüzelőanyag-forrásától. Ezért elengedhetetlen egy olyan tűzhely kifejlesztése, amely segíti őket a természeti erőforrások lehető leghatékonyabb felhasználásában. Ez kevesebb erdőirtáshoz, légszennyezéshez és szén-dioxid-kibocsátáshoz vezet
  • Megújuló energia projektek tiszta energiát állítanak elő megújuló forrásokból, például szél-, nap- és vízenergiából. Az ilyen projektekbe való befektetéssel a vállalatok szén-dioxid-kibocsátási egységeket szerezhetnek, és ellensúlyozhatják kibocsátásaikat.
  • Metán leválasztási és hasznosítási projektek ide tartozik a metánkibocsátás rögzítése és a gáz üzemanyag-forrásként való felhasználása. A metán egy erős üvegházhatású gáz, amely az olaj- és gáztermelés során, valamint a hulladéklerakókból és a mezőgazdasági tevékenységekből szabadul fel. Ha ezekbe a projektekbe fektetnek be, a vállalatok szén-dioxid-kibocsátási egységeket szerezhetnek.
  • szén-dioxid-leválasztási és tárolási (CCS) projektek magában foglalja a CO-kibocsátás megkötését 2 ipari folyamatokból és energiatermelésből, föld alatti tárolásukból vagy más célokra történő újrafelhasználásukból. A CCS-projektekbe való befektetéssel a vállalatok szén-dioxid-kibocsátási egységeket szerezhetnek, és ellensúlyozhatják a kibocsátást. (AI)

A szén-dioxid-kibocsátási egységek szerepe a fenntartható fejlődés céljaiban

A szén-dioxid-kibocsátás több, az Egyesült Nemzetek Szervezete által meghatározott Fenntartható Fejlődési Célhoz (SDG) is kapcsolódik. A következő példák arra mutatnak, hogy a szén-dioxid-kibocsátási egységek hogyan támogatják a fenntartható fejlesztési célokat:

  • SDG 7 – Megfizethető és tiszta energia: A szén-dioxid-kibocsátási egységek támogatják a tiszta energiaforrásokra való átállást azáltal, hogy ösztönzik a megújuló energiával kapcsolatos projektek és energiahatékonysági intézkedések fejlesztését.
  • SDG 13 – Klímapolitika: A szén-dioxid-kibocsátási egységek támogatják az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépéseket azáltal, hogy ösztönzik a projekteket a kibocsátás csökkentésére, amelyek elengedhetetlenek a 2015-ös Párizsi Megállapodás fenntarthatósági céljainak eléréséhez.
  • SDG 14 – Élet a víz alatt: A szén-dioxid-kibocsátási egységek előállíthatók tengeri természetvédelmi projektekkel, például mangrove-újraerdősítéssel, amelyek fontos élőhelyeket biztosítanak a tengeri élővilág számára, és megköthetik a szenet.
  • SDG 15 – Élet a szárazföldön: A szén-dioxid-kibocsátási egységek a földhelyreállítási és erdősítési projektek részévé válhatnak, amelyek létfontosságúak a biológiai sokféleség védelmében, az elsivatagosodás elleni küzdelemben és a változó környezeti feltételek mérséklésében.
  • SDG 17 – Partnerségek a célokért: A szén-dioxid-kibocsátási egységek mechanizmust biztosítanak a köz- és magánszféra közötti partnerségek számára, hogy támogassák az SDG-célokat azáltal, hogy ösztönzik a vállalkozásokat a fejlődő országok kibocsátáscsökkentési projektjeibe való befektetésre.

Összességében a szén-dioxid-kibocsátási egységek szorosan kapcsolódnak több fenntartható fejlődési célhoz, és elengedhetetlenek lehetnek e célok eléréséhez azáltal, hogy mechanizmust biztosítanak a kibocsátáscsökkentési projektek finanszírozására. (AI, co2online)

Mik azok a szén-dioxid-kiegyenlítési projektek?

A szén-dioxid-kibocsátás-kompenzációs projektek olyan kibocsátáscsökkentési kezdeményezésekbe való befektetéseket foglalnak magukban, amelyek máshol ellensúlyozzák az elkerülhetetlen kibocsátásokat. Ezek a projektek magukban foglalhatnak megújuló energiával kapcsolatos projekteket, újraerdősítési erőfeszítéseket, energiahatékonysági fejlesztéseket vagy metánleválasztási kezdeményezéseket. E projektek támogatásával az egyének és a vállalkozások ellensúlyozhatják szénlábnyomukat, és hozzájárulhatnak a globális kibocsátáscsökkentéshez. Globális szinten a szén-dioxid-finanszírozás lehetőségeket kínál magánszemélyek, vállalkozások és projektfejlesztők számára. Eszközöket biztosít a fenntartható projektekhez való további finanszírozáshoz való hozzáféréshez, ösztönzi a tiszta és zöld befektetéseket, és segít az éghajlatváltozással kapcsolatos problémák kezelésében.

Hogyan működnek a szén-dioxid-kiegyenlítési projektek? (Archívum)

Minden vállalatnak felelősséget kell vállalnia szénlábnyomáért, és a szén-dioxid-kiegyenlítési projektek erős szövetségesekké válnak.  Lehet, hogy egy vállalkozás már azonosította kibocsátási forrásait, kiszámolta az üvegházhatású gázok kibocsátását, és szigorú csökkentési intézkedéseket hajtott végre… de a nehezen csökkenthető kibocsátások továbbra is fennállnak. Ezek olyan kibocsátások, amelyeket nem lehet sem csökkenteni, sem megelőzni.  Bár jelenleg is fejlesztenek olyan technológiákat, amelyek tovább segítik a vállalatok szén-dioxid-csökkentési céljainak elérését, azonnali intézkedésekre van szükség a változatlan lábnyom ellensúlyozására. ((Jennifer L, carbon credits)

Csökkentse szénlábnyomát

A CO₂ eredendően nem mérgező vagy veszélyes gáz. A növények a fotoszintézis során fogyasztják el, ami elősegíti növekedésüket, és amelynek végterméke az oxigén – pótolhatatlan a földi élet számára. A probléma azonban akkor merül fel, ha a légkörbe kibocsátott CO₂ mennyisége nagyobb, mint a természet általi elnyelése, ill. ha a természetnek "nincs ideje" kiszivattyúzni a felszabaduló CO₂ felesleges mennyiségét. Ilyen körülmények között a Föld globális felmelegedéséről beszélünk. Autója minden megtett kilométerrel szén-dioxidot (CO₂) bocsát a légkörbe, ami terheli a környezetet és hozzájárul a globális felmelegedéshez. Ha minimalizálni szeretné járműve terhelését, az egyik lehetőség a gazdaságosabb vezetés. Rendkívül fontos mechanizmus a karbon offset is, amely semlegesíti autója károsanyag-kibocsátását.

Az OMV SMILE & DRIVE klub tagjai minden tankolás után hűségpontokat kapnak, melyeket a SMILE & DRIVE klubon belül különböző juttatásokra fordíthatnak. Mostantól az OMV SMILE & DRIVE hűségpontok a CO₂-kibocsátás ellensúlyozására is használhatók, ezzel együtt segítve a környezet védelmét. Mindössze 30 OMV SMILE & DRIVE hűségponttal ellensúlyozhatja 32 liter üzemanyag elégetésekor a légkörbe kerülő károsanyag-kibocsátást. Pontokat adományozhat közvetlenül az OMV benzinkúton, az OMV SMILE & DRIVE alkalmazáson keresztül vagy közvetlenül a webhelyen itt.

Szén-dioxid-kibocsátás: áttekintés és piaci kilátások 2023-ig

Mi az a szén-dioxid-kiegyenlítés és miért használják? A szén-dioxid-kibocsátás ellentételezését a fenntarthatósági menedzserek arra használják, hogy előrelépést tegyenek a vállalat üvegházhatású gázok (ÜHG) csökkentésére vonatkozó céljai felé. A szén-dioxid-kibocsátás ellentételezése lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy csökkentsék szénlábnyomukat olyan projektek támogatásával, amelyek csökkentik vagy eltávolítják az üvegházhatású gázokat a légkörből. Ezek a projektek olyan tevékenységeket foglalhatnak magukban, mint a megújuló energiatermelés, az újraerdősítés és a természeti erőforrások megőrzése. A szén-dioxid-kompenzáció megvásárlásával a vállalatok csökkenthetik saját kibocsátásukat, és hozzájárulhatnak az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátásának csökkentéséhez. Ezen túlmenően a szén-dioxid-kibocsátás ellentételezése módot jelenthet a vállalatok számára, hogy a fogyasztók, a részvényesek és más érdekelt felek felé bizonyítsák a fenntarthatóság iránti elkötelezettségüket. (Steven Anderson)

"a cikk címére kattintva a teljes cikkre irányítjuk át"

A tárca tervei szerint az erdészeti ágazat ellensúlyozza a szén-dioxid-kibocsátást

Jakarta (ANTARA) – A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium azt tervezi, hogy az erdészeti szektor ellensúlyozza az energiaszektor szén-dioxid-kibocsátását, hogy 2030-ig nettó 140 millió tonna szén-dioxid-egyenérték csökkenést érjen el. A klímaügyi főigazgató, Laksmi Dhewanthi elmondta, hogy az energiaszektor kibocsátása az előrejelzések szerint továbbra is növekedni fog a hazai energiaigény kielégítése érdekében. "Indonézia az egy főre jutó energiafogyasztást tekintve még mindig jóval alatta marad a közepes jövedelmű országok átlagának" - áll a keddi közleményben. (Fordítás: Sugiharto P, Fadhli Ruhman
Vágó: Anton Santoso)