Navigáció az Európai Unió zöld kereskedelmi határán

Az EU szerint kibocsátásáthelyezésről akkor beszélünk, ha a vállalkozások kevésbé szigorú környezetvédelmi politikával rendelkező országokba helyezik át iparágaikat, vagy importálnak termékeket azokból, nyilvánvalóan megkerülve az Európai Unió költséges klímapolitikáját.

Mielőtt rátérnénk a CBAM alapjaira, elengedhetetlen tisztázni azokat az EU éghajlat-politikákat, amelyek elsősorban hozzájárultak a kibocsátásáthelyezéshez.

A CBAM keletkezése

Az EU folyamatosan arra törekszik, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében az élen járjon. Ez az ambiciózus cél nem csak a CBAM, hanem az Európai Unió kibocsátáskereskedelmi rendszerének (a továbbiakban: „Kibocsátáskereskedelmi Rendszerének” is) alapvető szempontjává vált. EU ETS ”), ami a világ egyik első jelentős szén-dioxid-kereskedelmi piacának létrehozásához vezetett. Az EU ETS egy olyan rendszer az Európai Unión belül, amely bünteti a szén-dioxid-intenzív termékek előállítását és ösztönzi az alacsony szén-dioxid-kibocsátást. (Aayush Rastogi, bővebben itt lexology.com)