ETS2: épületek, közúti szállítás és egyéb ágazatok. A háztartások külön fizetnek a fűtési kibocsátásért.

Az ETS-irányelv 2023-as felülvizsgálatának részeként ETS2 néven új kibocsátáskereskedelmi rendszer jött létre, amely elkülönül a meglévő EU ETS-től. Ez az új rendszer lefedi és kezeli a CO-kibocsátást 2 az épületekben, a közúti közlekedésben és más ágazatokban (különösen a jelenlegi EU ETS hatálya alá nem tartozó kis iparágakban).

Az ETS2 kiegészíti a többi európai zöld megállapodással kapcsolatos politikát azokban az ágazatokban, amelyekre az erőfeszítések megosztásáról szóló rendelet (ESR) értelmében a tagállamok hozzájárulnak kibocsátáscsökkentési céljaik elérésében. A kibocsátáscsökkentés ezekben az ágazatokban ez idáig nem volt elegendő ahhoz, hogy az EU határozott pályára lépjen a klímasemlegesség 2050-re kitűzött célja felé. Az ETS2 rendszer által meghatározott szén-dioxid-ár piaci ösztönzőt jelent majd az épületek felújításába és az alacsony kibocsátású mobilitásba történő beruházásokhoz. .

Az ETS2 2027-ben válik teljes mértékben működőképessé. Bár a jelenlegi EU ETS-hez hasonlóan „korlátozás és kereskedelem” rendszer lesz, az ETS2 az ellátási lánc mentén lefedi a kibocsátásokat. Az üzemanyag-beszállítóknak, nem pedig a végfelhasználóknak, például a háztartásoknak vagy az autóhasználóknak kell majd nyomon követniük és jelenteniük kibocsátásukat. Ezeket az entitásokat az ETS2 szabályozza, ami azt jelenti, hogy elegendő kibocsátási egységet kell leadniuk ahhoz, hogy fedezzék kibocsátásukat. A szabályozott szervezetek ezeket a kvótákat aukciókon vásárolják meg. Az ETS2 felső határa a 2005-ös szinthez képest 42 1TP3 tonnával való csökkentése érdekében kerül meghatározásra 2030-ig.Bővebben klíma.ec.europa.eu)