ESG v roku 2024: Pasce pre neopatrných

ESG je aj v roku 2024 horúcou témou pre investorov aj regulátorov. Špecifické obavy investorov a regulátorov – a to, čo očakávajú, že sa vyvinú v nasledujúcich mesiacoch – sa však v jednotlivých jurisdikciách líšia, a to aj z dôvodu rozdielnej zrelosti existujúcej regulácie medzi EÚ/Spojeným kráľovstvom a USA.

V Spojenom kráľovstve a EÚ budú mať obavy týkajúce sa ESG iný smer. S už dlhšie zavedenými režimami v oblasti zodpovednosti, výkazníctva a kategorizácie a označovania produktov, ktoré sa vzťahujú na širokú škálu spoločností a partnerstiev, predpokladáme, že ESG sa v roku 2024 v Spojenom kráľovstve (a všeobecnejšie v EÚ) zameria na ako existujúce povinnosti ovplyvňujú  jednotlivé  povinnosti riaditeľov spoločností.

Podľa anglického práva majú riaditelia – vrátane riaditeľov vymenovaných do investovaného podniku a nevýkonných riaditeľov – štatutárne a zverenecké povinnosti voči spoločnosti podporovať jej úspech v prospech členov ako celku, berúc do úvahy dlhodobý vplyv operácií spoločnosti na spoločnosť. komunite a životnému prostrediu a aby vo svojej úlohe uplatňovali primeranú zručnosť, starostlivosť a usilovnosť.

Už niekoľko rokov sa aktívni akcionári snažia využiť tieto povinnosti na to, aby prinútili predstavenstvo spoločností zmeniť prístup a politiku – napríklad prijať agresívnejšie ciele s nulovou čistou hodnotou. (autor: Margaret A Dale , Michael R. Hackett , Stephen Hibbard , William C. Komaroff , Timothy W. Mungovan a Dorothy Murray z Proskauer Rose LLP  –   The Capital Commitment, viac na natlawreview.com)