Takarítson meg áramot a konyhában és csökkentse a CO2-t

1. Ügyeljen a vízforraló kapacitására

Az elektromos vízforraló hatékonyabban melegíti a vizet, mint az elektromos tűzhely, mivel kevesebb hulladékhő szabadul fel. Ez különösen igaz kisebb mennyiségekre. Ha a szükségesnél több vizet forral, nemcsak az energiaszükséglete nő fölöslegesen, hanem a CO-kibocsátása is 2 . Ha minden nap egy litert túl sokat forralunk fel, az 19 kilogramm CO-t okoz 2 évente. Ha odafigyel a töltelék megfelelő mennyiségére a vízforralóba, átlagosan megtakarít 16 euró évente .

2. Süssük előmelegítés nélkül – főzzük maradék hővel

Nagyon kevés ételt kell előmelegített sütőbe tenni. A sütőt általában csak akkor kell bekapcsolni, ha rakott, pizzát vagy süteményt helyez be. A főzési idő a sütőtől függően változhat, és valamivel hosszabb, mint a receptekben vagy a késztermékek csomagolásán feltüntetett idő. Az elfogyasztott energiát hatékonyabban használják fel erre. A sütőt és nem mellesleg az elektromos főzőlapokat is sokszor a főzési idő vége előtt néhány perccel le lehet kapcsolni, mert a maradékhő elegendő a főzéshez, sütéshez.

3. Főzés fedővel

Főzéskor mindig olyan fedőt használjon, amely szorosan illeszkedik az edényhez, és olyan főzőlapot, amely megfelel az edény méretének. Ez lehetővé teszi, hogy felére csökkentse az energiafogyasztást főzés közben. Így évente több mint 30 kilogramm CO-t lehet megtakarítani 2 és 27 euró .

4. Válasszon energiatakarékos hűtőszekrényt

A hűtők és fagyasztók folyamatosan működnek, és legrosszabb esetben az áramfogyasztás negyedéért felelősek. Az energiamegtakarítási lehetőség ezért itt különösen nagy: a legjobb energiahatékonysági osztályba tartozó modern készülékek akár 50 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint régebbi társai. Ha új hűtőszekrényt szeretne vásárolni, mindenképp ügyeljen az energiacímkén feltüntetett energiahatékonyságra. A megspórolt áramköltségeknek köszönhetően sok év elteltével is működő készüléket sokszor még megéri lecserélni. A nagyon nem hatékony hűtőberendezés cseréje a teljes környezeti egyensúlyt figyelembe véve is megéri: az Intézet szerint a lényegesen alacsonyabb energiafogyasztás kompenzálja a termelés okozta környezetszennyezést. Az új, hatékony eszközt ezután minél tovább kell használni, a javítások meghosszabbíthatják az élettartamát. Egy nagyon hatékony eszköz cseréjének csak akkor lenne értelme, ha az új 50-80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztana.

5. Olvassza le a hűtőszekrényt és a fagyasztót

A hűtők és fagyasztók belső falán enyhe dérréteg teljesen normális jelenség. Ha megvastagodik a fagy, vagy jégréteg képződik, az energiafelhasználás megnő. Ebben az esetben le kell olvasztani a készüléket - lehetőleg rendszeresen, körülbelül évente kétszer. Egy átlagos jeges hűtőberendezés folyamatos működése további 25 kilogramm CO-t okoz 2 másutt pedig megolvasztja a gleccsereket. 5 milliméter fagy megközelítőleg 30 százalékkal növeli a hűtőszekrény áramfogyasztását. Egy B osztályú készülék esetében ez évente több mint 10 eurót tesz ki.

6. Gyorsan zárja be a hűtőszekrény ajtaját

Minden alkalommal, amikor kinyitja a hűtőszekrény ajtaját megszökik a hideg. És minden alkalommal, amikor a hűtőszekrény rengeteg energiával kompenzál. Egy átlagos háztartásban évente körülbelül 12 kilogramm felesleges szén-dioxid termelődik 2 a hűtőszekrény ajtajának nyitva hagyásával. Ez körülbelül évi 10 eurót jelent a villanyszámlán. (AI, co2online, Jens Hakenes)