Les scientifiques mettent en garde contre une « catastrophe climatique irréversible » due à la détérioration de 25 indicateurs clés de la santé de notre planète.

Le système climatique de la Terre continue de se détériorer rapidement, les températures mondiales étant en passe de dépasser 2 °C de réchauffement d'ici la fin de ce siècle, ce qui est alarmant pour les années à venir. Cet avertissement vient de medzinárodnej skupiny významných klimatológov a vedcov, ktorí publikovali svoju analýzu v časopise BioScience.

Upozorňujú na bezprostrednú hrozbu nezvratnej klimatickej katastrofy a označujú ju za globálnu núdzovú situáciu. Autori tvrdia, že nedostatočná reakcia na rýchle a spravodlivé odstraňovanie fosílnych palív už vedie k zhoršovaniu klimatických dopadov.

Preskúmali 35 základných ukazovateľov planéty a našli 25 z nich na historických maximách, čo len minulý rok viedlo k vážnym klimatickým katastrofám po celom svete. Tieto príklady zahŕňajú ničivé záplavy, požiare v amazonských lesoch a extrémne teploty v rôznych regiónoch. Výskumníci tiež zaznamenali možnosť, že klimatické zmeny prispievajú k častejším a intenzívnejším hurikánom.

Podáva sa žiadosť o urgentné a efektívne klimatické politiky s dôrazom na okamžité ukončenie fosílnych palív a kontrolu emisií. Je kritické zamerať sa na zníženie emisií metánu, čo by mohlo významne prispieť k zmierneniu klimatických kríz.

V rámci riešení správa odporúča ochranu a obnovu ekosystémov, zníženie nadmernej spotreby a reformu potravinovej výroby, ako aj vzdelávanie o zmene klímy. Diskutuje tiež o kontroverznom bode zníženia ľudskej populácie prostredníctvom vzdelávania dievčat.

Autori správy sa snažia mobilizovať výskumníkov, politikov aj širokú verejnosť k akcii pred nadchádzajúcim klimatickým summitom COP29, kde dúfajú v dosiahnutie záväznej dohody o globálnom postupnom vyradení fosílnych palív a posilnení klimatických záväzkov bohatých krajín. (Co2AI)