10 mesures efficaces d’économie d’énergie pour économiser l’eau et réduire les émissions de CO2

1. Namiesto kúpania sa častejšie sprchujte

Upokojujúca vaňa je krásna vec. O tom niet pochýb. Ak však chcete ušetriť energiu a tým aj peniaze, mali by ste sa bližšie pozrieť na čísla tu:

  • Bežná vaňa má objem 150 až 200 litrov
  • Pri sprchovaní spotrebujeme v priemere 70 litrov

Ak sa budete menej často kúpať, vyhnete sa až 115 kg CO 2 ročne v 2-člennej domácnosti. Okrem toho je až o 105 eur menej za vodu a kúrenie. Informácie sa týkajú domácnosti s decentralizovaným ohrevom vody (spravidla prietokovým ohrievačom vody). V prípade centrálnej prípravy teplej vody sa od toho môže odchyľovať presný potenciál úspor.

2. Šetrite vodou pri sprchovaní

Pri bežnej sprchovej hlavici spotrebujete približne 12 až 15 litrov vody za minútu.  Ekonomické sprchové hlavice naopak umožňujú len 6 až 7 litrov. To vám umožní okamžite znížiť spotrebu, náklady a emisie CO 2 . Dôležitá je aj teplota vody. Platí: čím chladnejšia voda, tým väčšia úspora. Dôležitá je aj dĺžka sprchovania. Ak sa budete sprchovať viac ako 10 minút denne, potom je úsporný efekt oproti plnej vani nulový.

3. Šetrite vodu z kohútika

Teplú vodu ušetríte nielen pri sprchovaní a kúpaní . Aj pri umývaní pri dreze môžete lacnými opatreniami rýchlo dosiahnuť úsporu.

Prevzdušňovač a regulátor objemu vody. Nenápadní pomocníci sú pripevnení priamo na kohútik a dokážu tam ušetriť až polovicu spotreby vody . Prevzdušňovače (nazývané aj prevzdušňovače alebo prevzdušňovače) optimalizujú prúd vody z vodovodného kohútika a pridávajú do vody vzduch. Tým sa znižuje spotreba pri zachovaní komfortu čistenia .

Jednoduchí pomocníci sú k dispozícii v rôznych verziách , napríklad v železiarstvach:

  • ako jednoduchá miešacia tryska,
  • s guľovým kĺbom alebo medzihadicou a
  • s prepínačom pre rôzne množstvá vody.

Šetriče vody však nie sú vždy vhodné pre prietokové ohrievače vody a beztlakové zásobníky. Alternatívou tam môžu byť takzvané regulátory objemu vody: Znižujú tlak vody predtým, ako sa vynorí vodný prúd. Ale aj tu môžu platiť obmedzenia pre beztlakové kotly alebo prietokové ohrievače vody.

4. Čistite bielizeň efektívne

Pri praní oblečenia sa v priemere spotrebuje asi 12 percent vody v domácnosti . Pre náklady a CO 2 je rozhodujúca predovšetkým spotreba energie na ohrev vody na pranie . Zvyčajne sa tu používa elektrina, pokiaľ nie je práčka napájaná extra teplovodnou prípojkou.

Ako ušetriť peniaze pri praní :

  • Práčky by mali byť zvyčajne plne naplnené.
  • Vďaka moderným pracím prostriedkom za studena zvyčajne postačia nižšie teploty.
  • Ekologické programy majú kratší čas prania a nižšiu spotrebu vody.
  • Ani práca bez predpierania často nie je stratou pohodlia, no ušetrí veľa vody a energie a ochráni oblečenie.
  • Ak je bielizeň silne znečistená, radšej perte dlhšie namiesto horúcejšej. Jediné horúce umytie po niekoľkých bežných umytiach pomôže bojovať proti odolným nečistotám a baktériám. Veľká časť bielizne môže byť tiež predupravená žlčovým mydlom.
  • Vymeňte staré zariadenia a hľadajte vhodnú náhradu. V prípade žrútov vody a elektriny sa oplatí kúpiť nový skôr, ako sa staré zariadenie pokazí. Ale len vtedy, ak si dáte pozor na dobrú triedu energetickej účinnosti.

5. Optimalizujte armatúry

Ešte stále používate zmiešavaciu batériu alebo dvojrúčkovú batériu na kohútiku a zakaždým musíte pracne regulovať teplotu vody? Najmä pri sprchovaní je rozhodovanie medzi komfortom alebo úsporou energie nepríjemné: buď necháte vodu stále pustenú, alebo si po vypnutí a napenení musíte znovu nastaviť teplotu.

Pri jednopákových batériách alebo jednopákových batériách sa dá prúd teplej vody pri umývadle vypnúť kľučkou. Ešte lepšie je, ak je teplota už prednastavená, ako napríklad pri plne elektronickom prietokovom ohrievači vody, ktorý je možné nastaviť na presný stupeň.

Cenovo výhodnou alternatívou tlakových ohrievačov vody je sprchová zarážka . Prúd vody sa zastaví tlačidlom na sprchovej hlavici alebo malou pákou.

6. Skontrolujte tesnenia a izoláciu

7. Optimálne regulujte teplotu vody

8. Vypnite malú zásobnú nádrž a šetrite vodou

9. Zabezpečte efektívnu cirkuláciu teplej vody

10. Nechajte zohrievať slnko, geotermálne teplo

(IA, co2en ligne)