Conseils pour votre maison

Logo de la Commission européenne En faisant de petits pas à la maison, vous pouvez économiser de l’énergie et de l’argent et contribuer à protéger le climat en réduisant les émissions. Les ménages produisent environ un quart de tout le CO direct2 émissions qui se produisent aujourd’hui dans l’UE.

V kuchyni

  • Nakupujte energeticky účinné spotrebiče. Mnohé výrobky každodennej spotreby v EÚ, ako sú chladničky, umývačky riadu a rúry na pečenie, majú energetický štítok EÚ ktoré vám pomôžu pri výbere energeticky účinného modelu. Hodnotenie sa pohybuje od A+++ (najúčinnejšia) po G (najmenej účinná). Napríklad umývačka riadu triedy A+++ spotrebuje len polovicu energie, ktorú spotrebuje umývačka riadu triedy D.
  • Skontrolujte, či je rúra správne utesnená. Ak musíte rúru vymeniť, vyberte si model s hodnotením A – počas svojej životnosti by ste mohli ušetriť približne 200 EUR v porovnaní s rúrou s hodnotením D.
  • Vyhnite sa ručnému umývaniu riadu, ak máte umývačku riadu. Moderné umývačky riadu spotrebúvajú menej vody a energie – a väčšina z nich má ekologický režim – ale používajte ho iba vtedy, keď je plná!
  • Varte len toľko vody, koľko potrebujete. Ak ste nechali horúcu vodu v kanvici iba niekoľko minút, nemusíte ju znovu variť.