Hlavné správySponzorovanéNajčítanejšie

ESG . GHG . CSDDD . CSRD . ISO

ESG je skratka pre Environmental, Social and Governance, v slovenčine E – environmentálne, S – sociálne a G – správne faktory, na základe ktorých môžeme hodnotiť udržateňosť a etiku firmy. Poskytujú pohľad na firmu ako vplýva na spoločnosť, životné prostredie a aký má manažérsky prístup k vedeniu podniku.  Investori a analytici ESG kritériá používajú na meranie rizík a príležitostí spojených s investovaním do daných spoločností. (Viac na wikipedia)

GHG Protocol (Greenhouse Gas Protocol) –  Protokol o skleníkových plynoch poskytuje účtovné a výkaznícke štandardy, sektorové usmernenia, nástroje na výpočty a školenia pre podniky a miestne a národné vlády.  Vytvorila komplexný, globálny, štandardizovaný rámec na meranie a riadenie emisií z operácií súkromného a verejného sektora, hodnotových reťazcov, produktov, miest a politík s cieľom umožniť plošné znižovanie emisií skleníkových plynov. (Viac na co2news.sk)

Discover

Legislatívny výnos č. 125 zo 6. septembra 2024, ktorým sa vykonáva smernica 2022/2464/EÚ (CSRD)

Dňa 10. septembra 2024 bola v úradnom vestníku zverejnená legislatívna vyhláška č. 125 zo 6. septembra 2024 (ďalej len „vyhláška“), ktorou sa implementuje smernica 2022/2464/EÚ, známa ako Corporate Sustainability Reporting Directive alebo CSRD, o podávaní správ o udržateľnosti .

Nižšie je uvedený súhrn hlavných inovácií pre spoločnosti.

HLAVNÉ INOVÁCIE

CSRD – ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (EÚ) č. 537/2014, smernica 2004/109/ES, smernica 2006/43/ES a smernica 2013/34/EÚ – zavádza významné zmeny v podávaní správ o podnikovej udržateľnosti a jej cieľom je podporovať transparentnosť podnikov o environmentálnych, sociálnych a vládnych (ESG) dopadoch ich činností posilnením povinností ročného podávania správ. Vyhláška, ktorou sa vykonáva CSRD, nahradí legislatívnu vyhlášku č. 254 z 30. decembra 2016, ktorou sa implementovala smernica (EÚ) č. 2014/95 o nefinančnom výkaze („NFS“). Nižšie sú uvedené hlavné inovácie vyplývajúce z uplatňovania vyhlášky:

  • rozšírenie subjektov, ktorých sa ohlasovacia povinnosť týka;
  • rozšírenie rozsahu komunikácie o udržateľnosti, ktorá musí zahŕňať informácie o udržateľnosti a akékoľvek negatívne vplyvy nielen vo vzťahu k činnosti spoločnosti, ale aj vo vzťahu k jej hodnotovému reťazcu smerom nahor a nadol;
  • prístup dvojitej významnosti;
  • harmonizácia kritérií podávania správ prostredníctvom používania spoločných noriem (Európske normy podávania správ o udržateľnosti alebo ESRS);
  • certifikácia zhody údajov uvedených v správe o udržateľnosti;
  • zahrnutie informácií o udržateľnosti do správy o hospodárení;
  • digitalizácia komunikácie.

(Melánia Mazzonová, viac na lexology.com)

Význam ekologických nárokov – ako využiť príležitosti

Ekologické nároky sú mimoriadne dôležité pre ekologický prechod ekonomiky. Viditeľne demonštrujú angažovanosť spoločností pre dlhodobé blaho všetkých ľudí a planéty. Je zrejmé, že ekologické tvrdenia musia byť presné a podložené.

V roku 2020 Komisia EÚ vykonala inventarizáciu environmentálnych tvrdení proti zásadám smernice EÚ o nekalých obchodných praktikách (UCPD): jasnosť, jednoznačnosť, presnosť a overiteľnosť. Štúdia zistila, že 53 % tvrdení poskytovalo vágne, zavádzajúce alebo nepodložené informácie a 40 % tvrdení bolo nepodložených.

S cieľom posilniť postavenie spotrebiteľov pri ekologickom prechode predložila Komisia EÚ v marci 2023 Európskemu parlamentu návrh smernice o ekologických nárokoch (GCD). Smernica, ktorá má vstúpiť do platnosti v roku 2028, sa snaží zabezpečiť, aby všetky explicitné environmentálne tvrdenia boli podložené a jasne oznámené. Hlavným cieľom smernice je odstrániť neoverené a klamlivé praktiky greenwashingu a pomôcť spotrebiteľom prijímať informovanejšie rozhodnutia. S rovnakým cieľom revízia švajčiarskeho zákona o nekalej súťaži (UCA), ktorá nadobudne účinnosť 1. januára 2025, vyžaduje, aby boli ekologické nároky zdokumentované a objektívne overiteľné. (Daniel Lucien Bühr, Gabriela Svalduzová, viac na lexology.com)

Ako sa ESG prelína s potravinovou neistotou

Ľudské právo na potraviny sa stáva čoraz dôležitejším, keďže zmena klímy a straty biodiverzity zvyšujú tlak na zásobovanie potravinami a problémy potravinovej neistoty sa stávajú rozšírenejšími.

V tomto článku skúmame vývoj ľudského práva na potraviny podľa medzinárodného práva a ako zmena klímy a strata biodiverzity prispievajú k existujúcim problémom týkajúcim sa globálnej potravinovej neistoty, vrátane dôsledkov pre národy Prvých národov. Budeme tiež diskutovať o úlohe súkromného sektora pri ochrane a zlepšovaní bezpečného prístupu k zdravým a výživným potravinám a o tom, ako môžu pro bono právne služby pomôcť. (Grace Cameron, viac na nortonrosefulbright.com)

Green Swan: Nepredvídateľné, no isté riziká pre firmy. Ako sa na ne pripraviť?

ESG, udržateľnosť, klimatické riziká. Témy, ktoré rezonujú v podnikateľskom svete už roky. Ale je tu nový pojem, ktorý by nemal ujsť pozornosti žiadnej firme – „Green Swan“ v slovenskom znení „zelená labuť“. Tento fenomén predstavuje novú výzvu v oblasti environmentálnych rizík, ktorá môže mať zásadný dopad nielen na globálnu ekonomiku, ale aj na slovenské firmy.

„Zelené labute“ sú extrémne udalosti spojené s environmentálnymi faktormi, ktoré majú potenciál vyvolať radikálne zmeny v spoločnosti a ekonomike. Na rozdiel od bežných rizík, s ktorými sa stretávame denne, majú „zelené labute“ potenciál katastrofických dôsledkov. (Viac na esgklub.sk)

Aktualizácia zverejnenia ESG

Banky môžu spolupracovať, pokiaľ ide o správy o udržateľnosti“ Úrad pre spotrebiteľov a trhy (ACM) vydal 15. augusta  neformálny list  , v ktorom umožnil holandským bankám spolupracovať na ich správach o udržateľnosti ako odpoveď na žiadosť Holandskej bankovej asociácie. (NVB). ACM nepredpokladá, že by spolupráca mala negatívne dôsledky, ako je zvýšenie cien alebo zníženie kvality. NVB zároveň oznámila  iniciatívu  , v rámci ktorej budú banky spolupracovať na dátovom projekte zameranom na objasnenie určitých kritérií udržateľnosti, o ktorých musia banky podávať správy. V tejto súvislosti posúdia, aké údaje sú potrebné, a identifikujú vhodné a spoľahlivé metódy výpočtu. Spolupráca je v súčasnosti pilotným projektom zameraným na sektor dopravy, poľnohospodárstva a nehnuteľností. (NautaDutilh, viac na lexology.com)

Pochopenie článku 8 Fondy SFDR

V posledných rokoch výrazne vzrástol dôraz na udržateľné a zodpovedné investovanie. Tento posun je poháňaný zvyšujúcim sa povedomím investorov, regulátorov a verejnosti o otázkach životného prostredia, sociálnych vecí a správy vecí verejných (ďalej len „ESG“). Jedným z kľúčových regulačných rámcov formujúcich toto prostredie je nariadenie (EÚ) 2019/2088 z 27. novembra 2019 o zverejňovaní informácií súvisiacich s udržateľnosťou v sektore finančných služieb (ďalej len „SFDR“), ktoré nadobudlo účinnosť 10. marca 2021. SFDR má za cieľ posilniť ochranu koncových investorov zvýšením transparentnosti a podporou udržateľnosti na finančných trhoch. Účastníkom finančného trhu a poradcom ukladá povinnosť zverejňovať informácie o tom, ako integrujú faktory ESG do svojich rizikových procesov. V tomto rámci zohrávajú kľúčovú úlohu fondy podľa článku 8, často označované ako „svetlo zelené“ fondy. (Advokáti MAMO TCV, viac na lexology.com)

ISO 14067 „otázky a odpovede“ IV. časť

Ako môže certifikácia ISO 14067 prilákať investorov do vašej spoločnosti?

Konkurenčná výhoda: Vzhľadom na rastúce povedomie spotrebiteľov a dopyt po udržateľných produktoch môže certifikácia ISO 14067 odlíšiť vašu spoločnosť od konkurencie a pritiahnuť ekologicky uvedomelých zákazníkov. Okrem toho táto certifikácia potvrdzuje záväzok vašej organizácie zosúladiť sa s očakávaniami spotrebiteľov v oblasti udržateľnosti, pričom poskytuje komplexné porozumenie uhlíkovej stopy vašich produktov aj po ich opustení vašej kontroly. Predvedením takejto zodpovednosti a transparentnosti môžete zaujať investorov, ktorí kladú dôraz na environmentálne, sociálne a riadiace kritériá (ESG).

Inovatívne znižovanie emisií: Certifikácia ISO 14067 nielenže pomáha pri meraní a riadení emisií vo vašom výrobnom procese, ale tiež vás povzbudzuje k vyhľadávaniu inovatívnych spôsobov zníženia emisií počas celého životného cyklu produktov. Tento proaktívny prístup k udržateľnosti môže zvýšiť atraktivitu vašej spoločnosti pre investorov, ktorí preferujú dlhodobé, environmentálne zodpovedné investície.

Riešenie emisií rozsahu 3: Certifikácia ISO 14067 sa zaoberá aj emisiami rozsahu 3, ktoré sú často najťažšie na riadenie a kontrolu. Zaoberaním sa touto komplexnou problematikou manažmentu uhlíka môže vaša spoločnosť demonštrovať svoje odhodlanie bojovať proti klimatickým zmenám, čím ďalej posilní dôveru investorov vo vaše iniciatívy v oblasti udržateľnosti.

Ako získať dokumentáciu pre certifikáciu ISO 14067?

Začiatok procesu certifikácie ISO 14067 si vyžaduje starostlivú prípravu a dokumentáciu. Tu je podrobný návod, ako zostaviť potrebné podklady:

1. Identifikácia relevantných zdrojov údajov: Začnite určením všetkých oblastí vo vašej spoločnosti, ktoré generujú údaje dôležité pre hodnotenie uhlíkovej stopy. To môže zahŕňať:

– Záznamy o spotrebe energie

– Historie spotreby paliva

– Environmentálne správy od dodávateľov

2. Zhromažďovanie historických údajov: Získavajte historické údaje, ktoré presne odrážajú prevádzkové praktiky vašej spoločnosti. Sem patrí:

– Účty za energiu

– Záznamy o obstarávaní

– Dopravné denníky

3. Usporiadanie dokumentácie: Zaveďte systematický prístup k organizácii údajov, ktorý môže zahŕňať:

– Vytvorenie digitálneho úložného systému

– Kategorizáciu dokumentácie podľa typu (napr. energia, doprava, obstarávanie)

– Zabezpečenie ľahkého prístupu k súborom

4. Overenie presnosti údajov: Pred podaním je dôležité overiť presnosť údajov, čo zahŕňa:

– Porovnanie údajov s pôvodnými zdrojmi

– Zabezpečenie konzistentnosti v celej dokumentácii

– Opravu akýchkoľvek anomálií

5. Vykonávanie interných auditov: Riaďte interné audity, aby ste zabezpečili, že všetky zhromaždené údaje spĺňajú požiadavky normy ISO 14067. Tento proces zvyčajne zahŕňa:

– Kontrolu dokumentácie s interným tímom

– Identifikáciu oblastí na zlepšenie

– Prípravu súhrnnej správy o vašich zisteniach

6. Príprava na overenie treťou stranou: Ak plánujete využiť overovacie služby tretej strany, realizujte nasledujúce kroky:

– Pripravte balík predbežnej dokumentácie

– Uistite sa, že všetky súbory sú usporiadané a ľahko prístupné na kontrolu

– Očakávajte, že overovateľ môže požadovať dodatočné informácie

Praktické tipy na zjednodušenie procesu

– Použitie šablón: Štandardizované šablóny môžu zabezpečiť konzistentnosť pri zbieraní a prezentácii údajov.

– Dokumentujte všetko: Vedenie dôkladných záznamov o krokoch, ktoré ste vykonali pri zhromažďovaní a overovaní údajov, je kľúčové.

– Naplánujte pravidelné kontroly: Pravidelne kontrolujte a aktualizujte dokumentáciu, aby ste udržali jej presnosť a relevantnosť.

Dodržiavaním týchto krokov a zabezpečením dôkladnej dokumentácie bude vaša spoločnosť dobre pripravená na certifikačný proces ISO 14067. (Co2AI)

ISO 14067 „otázky a odpovede“ III. časť

Pripravili sme pre vás odpovede pre najčastejšie otázky spojené s ISO 14067.

Aký je rozdiel medzi ISO 14064 a 14067?

ISO 14064 sa zameriava na komplexnejšie aspekty emisií skleníkových plynov, a to na úrovni organizácií a projektov. Na druhej strane, ISO 14067 sa sústreďuje výhradne na uhlíkovú stopu produktov a poskytuje podrobné pokyny na kvantifikáciu a vykazovanie emisií počas celého životného cyklu produktu.

Aký je rozdiel medzi ISO 14064 a inými certifikáciami ISO?

ISO 14064 sa odlišuje od ostatných certifikácií ISO tým, že sa špecificky zaoberá emisiami skleníkových plynov. Iné certifikácie, ako napríklad ISO 9001 (manažment kvality) a ISO 14001 (manažment životného prostredia), sa koncentrujú na rôzne aspekty výkonnosti organizácie. ISO 14064 sa dá kombinovať s týmito systémami, ale jeho primárny fokus spočíva v účtovaní a overovaní emisií GHG.

Aký je rozdiel medzi ISO 14067 a protokolom GHG?

ISO 14067 a Protokol GHG obidva poskytujú rámce na výpočet a vykazovanie emisií skleníkových plynov. Norma ISO 14067 je však špecificky zameraná na hodnotenie uhlíkovej stopy produktov, zatiaľ čo Protokol GHG ponúka širšie usmernenia pre podnikové účtovníctvo a vykazovanie emisií. Protokol GHG má globálne rozšírené využitie, zatiaľ čo ISO 14067 prináša podrobnejšie hodnotenie na úrovni jednotlivých produktov.

Ako sa ISO 14067 líši od iných ISO certifikácií?

ISO 14067 sa odlišuje od iných certifikácií ISO, ako sú ISO 50001, ISO 9001 a ISO 14001, predovšetkým svojím zameraním na produkty namiesto celkových systémov riadenia.

Zameranie na produkt vs. systémy riadenia

– ISO 14067: Táto certifikácia sa sústreďuje na uhlíkovú stopu produktov, pričom kvantifikuje emisie skleníkových plynov (GHG) počas celého životného cyklu – od získavania surovín až po likvidáciu. Tento produktovo orientovaný prístup je v rámci série ISO jedinečný.

– ISO 50001: Norma sa zaoberá systémami energetického manažmentu (EnMS) a pomáha organizáciám zlepšiť energetickú efektívnosť, znížiť spotrebu energie a zmierniť dopady na životné prostredie cez systematické riadenie energie.

– ISO 9001: Certifikácia sa orientuje na systémy manažérstva kvality (QMS) a zabezpečuje, že organizácie spĺňajú požiadavky zákazníkov a legislatívy, čím sa zvyšuje spokojnosť zákazníkov prostredníctvom efektívnych procesov riadenia kvality.

– ISO 14001: Norma sa zameriava na systémy environmentálneho manažmentu (EMS) a poskytuje rámec pre organizácie, ktorý im pomáha chrániť životné prostredie a reagovať na meniace sa ekologické podmienky v súlade so sociálno-ekonomickými potrebami.

Kľúčové porovnanie

– Rozsah aplikácie:

– ISO 14067: Zameriava sa na uhlíkovú stopu jednotlivých produktov.

– ISO 50001, ISO 9001, ISO 14001: Zaoberajú sa celkovými systémami riadenia vo firmách.

– Ciele:

– ISO 14067: Meranie a komunikácia ekologického vplyvu konkrétnych produktov v rámci ich životného cyklu.

– ISO 50001: Zameriava sa na znižovanie spotreby energie a zlepšovanie energetickej účinnosti.

– ISO 9001: Cieľom je udržanie konzistentnej kvality a zvýšenie zákazníckej spokojnosti.

– ISO 14001: Usiluje o zníženie environmentálneho dopadu a zlepšenie ekologických aspektov.

Jednotný cieľ, rôzne prístupy

Hoci každé ISO certifikačné schéma má svoj jedinečný účel, všetky prispievajú k celkovému zlepšeniu procesov v organizáciách. Umožňujú firmám fungovať efektívnejšie, udržateľnejšie a zodpovednejšie. Integrácia týchto štandardov ponúka komplexný prístup k dosiahnutiu obchodnej dokonalosti a udržateľnosti.

Stručne povedané, ISO 14067 je špecifické medzi ISO certifikáciami, pretože sa zaoberá hodnotením uhlíkovej stopy produktov, na rozdiel od ostatných, ktoré sa sústreďujú na širšie systémy riadenia. (Co2AI)

Ako reagovať na zmeny v bankovom financovaní spojené s ESG? Odpovede firmám prinesie webinár ESG KLUBU

Európske banky čoraz prísnejšie posudzujú u firiem tzv. ESG faktory – environmentálne, sociálne a riadiace aspekty udržateľnosti. Nie je tomu inak ani na Slovensku. ESG reporting, čiže zverejňovanie dát o udržateľnosti, sa pre mnohé slovenské firmy stáva povinnosťou s príchodom novej legislatívy platnej od mája tohto roka. Ako by mala slovenská firma reagovať na nové ESG regulácie, aby ostala pre banku atraktívnym partnerom? Ako s tým súvisí otázka klimatických zmien? (Viac na esgklub.sk)

ISO 14067 „otázky a odpovede“ II. časť

Pripravili sme pre vás odpovede pre najčastejšie otázky spojené s ISO 14067.

Prečo je certifikácia ISO 14067 pre firmy kľúčová?*

Získanie certifikácie ISO 14067 môže byť pre spoločnosti rozhodujúcim momentom, ak chcú uspieť na súčasnom trhu, ktorý si zakladá na ekologickej zodpovednosti. Táto certifikácia jasne ukazuje záväzok organizácie k udržateľnosti, čo je aspekt, ktorý si viaceré zainteresované strany veľmi vážia.

Zlepšené vnímanie zákazníkov

Dnešní spotrebitelia sú stále viac povedomí o vplyve svojich nákupných rozhodnutí na životné prostredie. Aj keď pri výbere produktov, ako sú kozmetické výrobky alebo aromatické sviečky, nemajú vždy na mysli detaily systémov riadenia kvality a životného prostredia, oceňujú transparentnosť a trvalo udržateľné postupy. Iniciatívy, ako je dopĺňanie kozmetických nádob so zľavou, môžu posilniť lojalitu značky a spokojnosť zákazníkov. Tieto programy zdôrazňujú snahu spoločnosti znížiť uhlíkovú stopu a ich účinnosť môže výrazne posilniť existencia certifikácie ISO 14067.

Hlavné výhody certifikácie ISO 14067

1. Transparentnosť vo výrobe: Certifikácia ISO 14067 zabezpečuje, že spoločnosti dodržiavajú prísne environmentálne normy. To zahŕňa:

– Získavanie surovín z udržateľných zdrojov.

– Neustále zlepšovanie hodnotenia životného cyklu (LCA) za účelom minimalizácie environmentálnych dopadov.

– Opatrenia na ochranu ľudského zdravia a redukciu emisií skleníkových plynov.

2. Energetická efektívnosť: Spoločnosti, ktoré sa môžu pýšiť touto certifikáciou, dokážu preukázať zásadné zníženie spotreby energie, čo zdôrazňuje ich záväzok k trvalej udržateľnosti.

3. Overiteľné tvrdenia: Certifikácia sa opiera o najnovšie vedecké poznatky, čím sa eliminujú riziká spojené s klamlivými environmentálnymi označeniami a prezentačnými praktikami.

4. Iniciatívy v oblasti klimatických zmien: Firmy so certifikáciou ISO 14067 sa aktívne zapájajú do riešení klimatických zmien prostredníctvom lokálnych a globálnych iniciatív, čo prispieva nielen k ziskovosti, ale aj k blahu spoločnosti.

Posilnenie obchodných poverení

Certifikácia ISO 14067 neznamená iba prevádzkové vylepšenia; je to aj silný signál pre investorov, že spoločnosť sa zameriava na budúcnosť a zodpovednosť. Týmto spôsobom môže pritiahnuť väčšiu pozornosť od investorov, ktorí hľadajú príležitosti na podporu udržateľných podnikov, čo môže viesť k zvýšeniu investícií a celkovému finančnému zdraviu firmy.

Konkurenčná výhoda

V širšom obchodnom prostredí môže získanie rôznych certifikátov ISO umiestniť spoločnosť na vrchol ako lídra v oblasti udržateľnosti vo svojom odvetví. Mať ISO 14067 ako súčasť portfólia certifikátov je nevyhnutné pre každú firmu, ktorá sa zameriava na dlhodobý vplyv a dobré meno. Môžeme to prirovnať k pridaní kľúčových ingrediencií do receptúry – výsledkom je „produkt“, ktorý nielenže osloví spotrebiteľov, ale aj investorov.

Na záver, získanie certifikácie ISO 14067 je omnoho viac než len splnenie regulačných požiadaviek; je to strategický krok, ktorý môže posunúť spoločnosť do vyšších sfér dôveryhodnosti na trhu, zvýšiť záujem investorov a podporiť trvalý úspech v oblasti udržateľnosti. (Co2AI)

ISO 14067 „otázky a odpovede“ I. časť

Pripravili sme pre vás odpovede pre najčastejšie otázky spojené s ISO 14067.

Čo je norma ISO pre uhlíkové účtovanie?

ISO 14067 je medzinárodný štandard, ktorý stanovuje princípy a požiadavky na kvantifikáciu a reportovanie uhlíkovej stopy produktov. Ponúka komplexnú metodológiu na posudzovanie emisií skleníkových ply⁹nov (GHG) počas celého životného cyklu produktu, od ťažby surovín až po jeho likvidáciu.

Čo je norma ISO pre GHG?

Séria ISO 14064 je štandardom, ktorý sa zaoberá účtovaním a overovaním skleníkových plynov (GHG). Obsahuje pokyny na kvantifikáciu, monitorovanie, reportovanie a overovanie emisií skleníkových plynov. ISO 14064-1 sa zameriava na emisie skleníkových plynov na úrovni organizácie, zatiaľ čo normy ISO 14064-2 a ISO 14064-3 sa sústreďujú na emisie na úrovni projektov a ich overovanie.

Je overenie podľa ISO 14067 nevyhnutné?

Aj keď overeni v súlade s normou ISO 14067 nie je povinné, môže byť výhodné pre zabezpečenie presnosti a dôveryhodnosti údajov o uhlíkovej stope produktu. Nezávislé overenie treťou stranou môže zvýšiť transparentnosť a spoľahlivosť hodnotenia uhlíkovej stopy, čím poskytne zainteresovaným stranám dôveru v uvedené dáta. (Co2AI)

Čo je ISO 14067?

ISO 14067 – Skleníkové plyny – Uhlíková stopa produktov je medzinárodná norma, ktorá poskytuje základné princípy, požiadavky a usmernenia na kvantifikáciu a oznamovanie uhlíkovej stopy produktov (CFP). (viac…)

Škálovanie opatrení v oblasti klímy v súkromnom sektore: Čo sa môžeme naučiť z Parížskej dohody?

Dôležitý je robustný, jasný a ambiciózny súbor podnikových správ o uhlíkových emisiách, účtovníctva, stanovovania cieľov a overovacích noriem, pretože tieto budú spoločne riadiť správanie spoločností a podporia dôveru k významným investíciám do klímy.

Mobilizácia podnikového financovania zmeny klímy je výzvou prinajmenšom vo výške 2,6 bilióna dolárov: to je suma, ktorú mnohí očakávajú, že súkromné ​​spoločnosti zintenzívnia a dodajú celosvetové financovanie v oblasti klímy vo výške 8 biliónov dolárov potrebných do roku 2030. 8 biliónov dolárov predstavuje šesťnásobný nárast od úrovní roku 2022. (Christina Hood, Compass Climate a Andrew Prag, We Mean Business Coalition, viac na wemeanbusinesscoalition.org)

Luxus a ESG: Navigácia v novom právnom prostredí EÚ v odvetví módy a luxusného tovaru

Vzhľadom na zvýšený význam udržateľnosti, ochrany životného prostredia a sociálnych faktorov v posledných rokoch sa luxusný priemysel ocitol na križovatke tradície a transformácie. Tento sektor, ktorý sa kedysi vyznačoval predovšetkým exkluzivitou, kreativitou, remeselnou zručnosťou a dedičstvom, je v súčasnosti čoraz viac ovplyvňovaný globálnym tlakom na udržateľný životný štýl a etické postupy. Nie je to len informovanosť spotrebiteľov a zmena spotrebiteľského správania smerom k udržateľnosti, čo ovplyvňuje strategické rozhodnutia spoločností a pretvára očakávania investorov. Sú to aj vlády a regulačné orgány, ktoré zavádzajú nové zákony, ako aj nové režimy zodpovednosti, ktoré vytvárajú výrazný tlak na luxusný priemysel. Pre spoločnosti pôsobiace v sektore módy a luxusného tovaru je nevyhnutné dodržiavať nové zákonné požiadavky a štandardy dodržiavania predpisov a zároveň zachovať prestíž značky a ziskovosť. Udržateľnosť produktu sa čoraz viac stáva hodnototvorným faktorom počas celého životného cyklu produktu. Od získavania a výroby až po vlastnosti produktu a konečnú likvidáciu – spotrebitelia aj investori sú ochotní investovať do spoločností alebo produktov, ktoré sú luxusné a etické. (Dr Tilman Kuhn, Dr Sonja Hoffmannová, Clare Connellan, Ian Ivory a spol., viac na lexology.com)

Máte otázky týkajúce sa rozsahu 2? Pozrite si naše učebné materiály 

Ak máte otázky týkajúce sa účtovania podnikových emisií z nakúpenej energie, odporúčame vám, aby ste si preštudovali naše učebné materiály o usmerneniach pre rozsah 2 protokolu GHG . Protokol GHG ponúka  webový seminár s rozsahom 2 , ktorý pokrýva požiadavky na podávanie správ a poskytuje praktické príklady, ako vypočítať emisie na základe rôznych zmluvných nástrojov v rôznych krajinách. Nahraný webinár je voľne prístupný tu, Protokol o skleníkových plynoch tiež zverejnil zdroj rozsahu 2, ktorý obsahuje odpovede na 14 často kladených otázok o usmerneniach. (Viac na ghgprotocol.org)

Emisie rozsahu 3 – výzvy a možne riešenia

Uhlíkové účtovníctvo je uznávaný rámec, ktorý umožňuje organizáciám merať a znižovať emisie skleníkových plynov (GHG). Emisie sú rozdelené do troch kategórií: rozsah 1 (priame emisie), rozsah 2 (nepriame emisie) a rozsah 3 (emisie spojené s hodnotovým reťazcom). Kým emisie v rozsahu 1 a 2 sú relatívne jednoduché na sledovanie, emisie v rozsahu 3 sú komplexnejšie a zahŕňajú celý hodnotový reťazec od dodávateľov až po koncových používateľov. Protokol o skleníkových plynoch poskytuje podnikateľom usmernenia pre 15 kategórií emisií v rozsahu 3, ktoré pokrývajú rôzne činnosti. Ak sa podniky zaoberajú touto problematikou, môže to mať pozitívny dopad na celý ich hodnotový reťazec. Firmy patriace do rozsahu 3 budú musieť nahlásiť svoje emisie a čeliť tlaku na znižovanie svojich vlastných emisií, ak si firma, ktorá podáva správu, stanoví ciele v oblasti rozsahu 3. Príkladom je Aston Martin, ktorý vo svojej správe o udržateľnosti z roku 2022 uviedol implementáciu obstarávacích politík s cieľom dosiahnuť nulové emisné výstupy v dodávateľskom reťazci do roku 2039, pričom požiadavkou bolo, aby dodávatelia splnili normu ISO14000:2015. V roku 2022 uviedlo 95 % ich dodávateľov, že sa im to podarilo.

V roku 2023 Rada pre medzinárodné štandardy udržateľnosti prijala prvé normy na zverejňovanie udržateľnosti (IFRS 1 a 2), ktoré zahŕňajú emisie vo všetkých troch rozsahoch. Tieto normy nahrádzajú predchádzajúce odporúčania týkajúce sa zverejňovania informácií o klíme, ktoré vyplývajú z pracovnej skupiny pre finančné zverejňovanie súvisiace s klímou. Nové štandardy sa stávajú globálnym základom, pričom šesť krajín ich už prijalo (Bangladéš, Brazília, Kostarika, Nigéria, Keňa a Turecko), 16 krajín má v pláne ich prijať (vrátane Austrálie, Kanady, Spojeného kráľovstva, Japonska a Číny) a tri krajiny aktualizujú svoje existujúce normy v súlade s týmito štandardmi (vrátane EÚ a USA).

S nárastom povinnosti voči uhlíkovému účtovníctvu rastie aj potreba presných údajov na výpočet emisií. Aktuálne metódy výpočtu emisií v rozsahu 3 sa zakladajú na získavaní relevantných údajov alebo na použití priemerných emisných faktorov v danom odbore na vynásobenie určitej hodnoty alebo množstva zakúpených tovarov a služieb. Výzvy v tejto oblasti boli identifikované v dokumentoch iniciatívy Science-Based Targets Initiative, ktorá ponúka podnikateľom rámec na stanovovanie vedecky podložených cieľov znižovania emisií v súlade s cieľmi Parížskej dohody. Tieto dokumenty riešia problémy merania emisií v rozsahu 3, navrhujú potenciálne riešenia a ukazujú úlohu certifikátov environmentálnych vlastností (napr. uhlíkové kredity) pri riešení týchto emisií. Taktiež predchádzajú aktualizácii ich Corporate Net Zero Standard, ktorá je očakávaná na konci roka. Iniciatíva MASSIV+, zahŕňajúca popredné spoločnosti ako Microsoft, IKEA a Volvo Cars, sa sústreďuje na prekonávanie problémov s chýbajúcimi informáciami a nepresnými emisnými faktormi, čím sa snaží revolučne zlepšiť spôsoby, akými priemysel hlási a potvrdzuje svoje emisie skleníkových plynov. Ich víziou je, že ak by všetky firmy vypočítali a zverejnili emisie v rozsahu 1 a 2, umožnilo by to presnejší výpočet emisií v rozsahu 3.

S ďalším vývojom nariadení a usmernení, ako aj s rastúcimi cieľmi na znižovanie emisií, bude potrebné presnejšie vypočítať emisie vo všetkých rozsahoch s dôrazom na zlepšenie výkonu ESG. Aj keď nemusí existovať konkrétna povinnosť pre spoločnosti dodržiavať tieto normy, zapojenie sa do hodnotového reťazca inej organizácie, ktorá ich musí dodržiavať, si bude vyžadovať schopnosť poskytovať relevantné údaje o emisiách. Rozvoj zručností na meranie, sledovanie a znižovanie emisií v rozsahu 3 sa preto stane dôležitým predmetom pre firmy, aby zaistili svoju konkurencieschopnosť v budúcnosti, zvýšili svoj ESG výkon a prispôsobili sa meniacemu sa regulačnému prostrediu. (Co2AI)

Dekódovanie smernice EÚ o zodpovednej starostlivosti a udržateľnosti podnikov.

V predchádzajúcej časti nášho seriálu o udržateľnosti podnikov sme analyzovali smernicu Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) a jej dopady, okruh vzťahu, povinnosti, ktoré musia podniky splniť pri jej príprave, a aktuálne záväzky, ktoré je potrebné dodržiavať. V druhej časti sa zameriame na smernicu o náležitej starostlivosti o udržateľnosť podnikov (CSDDD). Táto legislatíva je jedným z mnohých krokov, ktoré majú za cieľ zvýšiť povedomie o vplyve podnikateľských činností na životné prostredie a ľudské práva a podporiť zodpovedné a udržateľné správanie firiem v rámci dodávateľských reťazcov.

Dňa 24. mája 2024 Rada Európskej únie formálne prijala CSDDD. Smernica nadobudla účinnosť 3. júla 2024, pričom členské štáty majú dva roky na to, aby ju transponovali do národného práva a informovali Európsku komisiu o príslušných textoch. Táto legislatíva predstavuje zásadný krok k podpore udržateľných a etických praktík medzi podnikmi, ktoré sídlia v EÚ, ako aj medzi týmito podnikmi a ich partnermi z tretích krajín. CSDDD zapadá do širšieho legislatívneho rámca Európskej únie zameraného na udržateľnosť, ktorý zahŕňa aj Európsku zelenú dohodu a CSRD, a je v súlade s Agendou 2030 Organizácie Spojených národov pre trvalo udržateľný rozvoj.

CSDDD sa bude zavádzať postupne v závislosti od veľkosti a obratu podnikov. Rozdelenie na fázy je nasledovné:

Fáza 1: Pre spoločnosti z EÚ s celosvetovým čistým obratom 1,5 miliardy EUR alebo viac a s 5 000 zamestnancami, ako aj pre firmy mimo EÚ s rovnakým obratom, ktoré fungovali v EÚ v predchádzajúcom roku, bude termín implementácie koncom roka 2027.

Fáza 2: Pre podniky z EÚ s obratom 900 miliónov EUR alebo viac a s viac ako 3 000 zamestnancami a pre firmy mimo EÚ s obratom 900 miliónov EUR a existujúcimi v EÚ sa termín implementácie stanovuje na koniec roka 2028.

Fáza 3: Pre firmy z EÚ s obratom 450 miliónov EUR alebo viac a s viac ako 1 000 zamestnancami a pre externé podniky s rovnakými parametrami bude termín zavedenia do konca roka 2029.

Aj keď mikropodniky a malé a stredné podniky (MSP) nepriamo nepodliehajú CSDDD, môžu byť dotknuté ako obchodní partneri v rámci hodnotových reťazcov a legislatíva im poskytne podporu a ochranu.

CSDDD má za cieľ zabezpečiť, aby všetky spoločnosti pôsobiace na európskom trhu prispievali k udržateľnej transformácii ekonomík. Hlavné povinnosti zahŕňajú:

– Náležitú starostlivosť: Podniky musia realizovať internú hĺbkovú kontrolu a prijímať opatrenia na prevenciu a zmiernenie negatívnych dopadov na ľudské práva a životné prostredie vo svojej činnosti a v rámci svojich dodávateľských reťazcov.

– Prechodný plán na zmiernenie klimatických zmien: Povedené spoločnosti sú povinné vypracovať plán na zmiernenie vplyvu zmeny klímy, ktorý by mala každoročne vyhodnocovať a aktualizovať.

– Mechanizmus oznamovania: Firmy musia zriadiť prístupný systém na predkladanie informácií o potenciálnych negatívnych vplyvoch na jednotlivcov a organizácie.

– Postup pri podávaní sťažností: Organizácie musia zabezpečiť spravodlivé a transparentné mechanizmy na riešenie sťažností od osôb, ktoré boli ovplyvnené nezákonnými praktikami.

– Monitorovanie účinnosti politík: Povinnosťou firiem je zasledovať efektivitu svojich politík v oblasti náležitej starostlivosti.

– Požiadavky na transparentnosť: Očakáva sa, že spoločnosti verejne zverejnia svoje postupy a výsledky v oblasti udržateľnosti.

CSDDD zavedie dva mechanizmy presadzovania – administratívny dohľad a občianskoprávnu zodpovednosť. Vnútroštátne orgány dohľadu budú zodpovedné za zabezpečenie dodržiavania povinností a budú mať právomoc začať vyšetrovanie. V prípade nedodržania povinností môžu byť podniky sankcionované pokutami, ktoré môžu dosiahnuť až 5 % celosvetového obratu.

CSDDD dopĺňa existujúcu smernicu CSRD. Kým CSRD sa zameriava na transparentnosť a zodpovednosť, CSDDD kladie dôraz na dodržiavanie prísnych environmentálnych a ľudskoprávnych štandardov. Požiadavky na plánovanie zmiernenia klimatických zmien sú zladené s CSRD, čo znamená, že firmy sa nemusia obávať dvojnásobného oznamovania. (Co2AI)

Požiadavky ESG Corporate Reporting – Nepremeškajte termín na splnenie!

Novú smernicu o podávaní správ o podnikovej udržateľnosti „CSRD“ prijala EÚ v apríli 2021 s cieľom splniť ciele Parížskej dohody v oblasti zmeny klímy. V rozsahu spoločností (ktoré zahŕňajú tie, ktoré sú prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu EÚ, veľké spoločnosti a skupiny EÚ a spoločnosti mimo EÚ, ktoré generujú ročné príjmy EÚ presahujúce 150 miliónov EUR, s ročným čistým obratom pobočky v EÚ 40 miliónov EUR) budú mať podrobné požiadavky na podávanie správ o ich činnostiach ESG, ktoré musia byť zverejnené spolu s finančným výkazom spoločnosti. (Neil Robson, Brigitte Weaverová, Christy Wilson viac na lexology.com)