1. deň COP28 bol skutočne významný.

Dnešný deň bol historickým míľnikom pre opatrenia v oblasti klímy po dohode o sfunkčnení fondu strát a škôd, ktorý pomôže rozvojovým krajinám, ktoré sú obzvlášť citlivé na vplyvy zmeny klímy. Bolo to prvýkrát, čo bolo rozhodnutie prijaté v deň 1 akéhokoľvek COP a pokračuje v budovaní dynamiky, o ktorej dúfame, že nám umožní dosiahnuť naše spoločné ciele počas nasledujúcich 12 dní.  Historické rozhodnutie o stratách a škodách umožní zmluvným stranám zamerať sa na dosiahnutie čo najsilnejšej reakcie na Globálnu inventúru a zabezpečiť hmatateľný pokrok smerom k cieľom Parížskej dohody.

Tento fond podporí miliardy ľudí, životy a živobytie, ktoré sú obzvlášť citlivé na dôsledky zmeny klímy. Chcem poďakovať svojmu tímu za všetku ich tvrdú prácu, aby to bolo možné v prvý deň COP28. Dokazuje to, že svet môže zjednocovať sa, konať a dokazovať.“

– Prezident COP28 Dr. Sultan Al Jaber

Dnešný deň priniesol vítaný výsledok, pokiaľ ide o obnovenie dôvery a pomoc pre obzvlášť zraniteľných, ale je to len začiatok opatrení v oblasti klímy, ktoré potrebujeme.

Nový COP. Nový prezident. Nová nádej.

Dr. Sultan Al Jaber bol formálne vymenovaný za prezidenta COP28 predtým, ako bol dohodnutý a prijatý program rokovaní pre zvyšok konferencie.  Program rokovaní vychádzal z rozsiahleho, ročného vypočutia predsedníctva – pokrývajúceho šesť kontinentov a viac ako 50 krajín – a viedol ho stretnutia a konzultácie s tisíckami globálnych lídrov, organizácií, partnerov, odborníkov a zainteresovaných strán. Pódium je teraz pripravené. Svet žiada zmenu. Svetoví lídri teraz musia vydať rozhodujúci smer pre rozhodnutie o globálnej inventarizácii. (co2news.sk)