Šetrite elektrinu v kuchyni a znižuje co2

1. Venujte pozornosť kapacite kanvice

Rýchlovarná kanvica je pri ohreve vody efektívnejšia ako elektrický sporák, pretože sa uvoľňuje menej odpadového tepla. To platí najmä pre menšie sumy. Ak varíte viac vody, ako je potrebné, zbytočne sa zvyšuje nielen potreba energie, ale aj vaše emisie CO 2 . Ak sa každý deň privedie do varu o jeden liter príliš veľa, spôsobí to 19 kilogramov CO 2 ročne . Ak si dáte pozor na správne množstvo náplne do kanvice, ušetríte v priemere 16 eur ročne .

2. Pečieme bez predhrievania – varíme so zvyškovým teplom

Len veľmi málo jedál musí ísť do predhriatej rúry. Rúru spravidla stačí zapnúť len vtedy, keď je vložený kastról, pizza alebo koláč . Časy varenia sa potom líšia v závislosti od rúry a sú o niečo dlhšie ako tie, ktoré sú uvedené v receptoch alebo na obale hotových výrobkov. Spotrebovaná energia sa na to využíva efektívnejšie. Rúru a mimochodom aj elektrické varné platne je možné často vypnúť niekoľko minút pred koncom doby pečenia, pretože zvyškové teplo je dostatočné na dovarenie alebo pečenie.

3. Varenie s pokrievkou

Pri varení vždy používajte pokrievku, ktorá tesne prilieha na váš hrniec, a varnú dosku, ktorá zodpovedá veľkosti hrnca. To vám umožní znížiť spotrebu energie pri varení o polovicu. Ročne sa tak dá ušetriť viac ako 30 kilogramov CO 2 a 27 eur .

4. Vyberte si energeticky úspornú chladničku

Chladničky a mrazničky fungujú nepretržite a v najhoršom prípade sú zodpovedné za štvrtinu vašej spotreby elektriny .  Potenciál úspory energie je tu preto obzvlášť veľký: Moderné zariadenie v najlepšej triede energetickej účinnosti spotrebuje až o 50 percent menej energie ako jeho staršie náprotivky.  Ak si chcete kúpiť novú   chladničku,  určite by ste si mali všímať  energetickú efektívnosť uvedenú  na energetickom štítku . Často sa dokonca oplatí vymeniť zariadenie, ktoré funguje aj po niekoľkých rokoch vďaka ušetreným nákladom na elektrinu. Výmena veľmi neefektívneho chladiaceho zariadenia sa oplatí aj vzhľadom na celkovú environmentálnu bilanciu : Podľa Institutu výrazne nižšia spotreba energie kompenzuje znečistenie životného prostredia spôsobené výrobou. Nové, efektívne zariadenie by sa potom malo používať čo najdlhšie, opravy môžu predĺžiť jeho  životnosť . Výmena veľmi účinného zariadenia by mala zmysel len vtedy, ak by to nové spotrebovalo o 50 až 80 percent menej elektriny.

5. Rozmrazte chladničku a mrazničku

Mierna vrstva námrazy na vnútorných stenách chladničiek a mrazničiek je úplne normálna. Ak námraza zhustne alebo sa vytvorí vrstva ľadu, spotreba energie sa zvýši. V takom prípade by ste mali prístroj odmrazovať – najlepšie pravidelne, približne dvakrát do roka.  Nepretržitá prevádzka priemerného zaľadneného chladiaceho zariadenia spôsobuje ďalších 25 kilogramov CO 2 a roztápa ľadovce inde. 5 milimetrov námrazy zvyšuje spotrebu elektriny chladničky približne o 30 percent. Za zariadenie triedy B to predstavuje viac ako  10 eur ročne .

6. Rýchlo zatvorte dvere chladničky

Pri každom otvorení dverí chladničky uniká chlad . A zakaždým to chladnička kompenzuje množstvom energie. V priemernej domácnosti sa každý rok vyprodukuje okolo 12 kilogramov zbytočného CO 2 tým, že sa dvierka chladničky nechajú otvorené . Na účte za elektrinu to predstavuje približne 10 eur ročne . (AI, co2online, Jens Hakenes)