Digitálna uhlíková stopa

Digitálna uhlíková stopa sa stáva čoraz významnejšou súčasťou celkových emisií skleníkových plynov, najmä v súvislosti s rýchlo rastúcim používaním digitálnych technológií a internetových služieb. Táto stopa je vyjadrená ako ekvivalent oxidu uhličitého (CO2e) a zahŕňa viacero aspektov, počínajúc výrobou digitálnych zariadení až po každodenné používanie e-mailov a sociálnych médií, ako sú Facebook a TikTok.

Výroba a Prevádzka Digitálnych Zariadení

Výroba smartfónov, počítačov a rôznych elektronických zariadení je energeticky náročný proces, ktorý prispieva k vysokým emisiám CO2e. Napríklad výroba jedného smartfónu môže uvoľniť približne 50 kg CO2e, zatiaľ čo laptop môže dosiahnuť až 300 kg CO2e. Počas svojej prevádzky tieto zariadenia tiež spotrebúvajú energiu – priemerný laptop vypustí približne 0,5 kg CO2e pri 8-hodinovom používaní. Vzhľadom na pôvod elektrickej energie a efektívnosť používaných technológií môžu byť tieto hodnoty ešte vyššie.

Dátové Centrá a Sieťová Infraštruktúra

Dátové centrá, ktoré slúžia na uchovávanie a spracovanie dát pre internetové služby, ako aj celosvetová sieťová infraštruktúra, zohrávajú kľúčovú úlohu v digitálnej uhlíkovej stope. Tieto centrá sú zodpovedné za približne 200 miliónov ton CO2e ročne, čo je asi 0,3% globálnych emisií, pričom veľká časť energie sa využíva na chladenie serverov. Prenos dát cez optické vlákna a mobilné siete tiež prispieva približne k 1–1,5% globálnych emisií CO2e.

Sociálne Médiá a Elektronická Komunikácia

Každodenné aktivity, ako je posielanie e-mailov a používanie sociálnych médií, zanechávajú výraznú digitálnu uhlíkovú stopu. Priemerný e-mail bez prílohy produkuje zhruba 4 g CO2e, pričom e-mail s prílohou môže dosiahnuť až 50 g CO2e. Používanie Facebooku 10 minút vyprodukuje približne 5 g CO2e, zatiaľ čo minúta strávená na TikToku môže prispieť niekoľkými gramami CO2e, najmä v prípade videobsahu. Spravodajské a streamingové platformy, ako je YouTube a Netflix, môžu byť ešte energeticky náročnejšie – hodina videa v kvalite HD mô že vyprodukovať 300 až 400 g CO2e. Facebook zostáva najvyššou sociálnou platformou, ktorá má celosvetovo 3,03 miliardy používateľov, nasleduje YouTube, WhatsApp a Instagram s viac ako 2 miliardami používateľov, zatiaľ čo TikTok presahuje 1 miliardu. Ľudia strávia na sociálnych sieťach v priemere 2 hodiny 23 minút denne.

Pre ďalšiu ilustráciu si predstavte Chat GPT, známy model AI, ktorý ročne vyprodukuje približne 8,4 tony oxidu uhličitého – dvojnásobok množstva, ktoré vypustí jednotlivec (4 tony). Je to preto, že školenie takýchto veľkých jazykových modelov môže spotrebovať tisíce megawatthodín elektriny, čo vedie k emisiám stoviek ton uhlíka.

Očakáva sa, že do roku 2040 bude sektor informačných a komunikačných technológií (IKT) prispievať 14 percentami k celosvetovým emisiám, pričom hlavnými hnacími silami budú komunikačné siete a dátové centrá.

V dôsledku toho sa stáva nevyhnutným preskúmať pragmatické riešenia na minimalizáciu digitálnej uhlíkovej stopy a zároveň aj naďalej využívať výhody technologického pokroku. V prvom rade musia vývojári a výskumníci uprednostniť vytváranie modelov AI, ktoré sú menej energeticky náročné. Dá sa to dosiahnuť optimalizáciou hardvéru a zabezpečením toho, že systémy AI vyžadujú menej výpočtových zdrojov bez zníženia výkonu.

Vládne a technologické centrá by sa mali zamerať na investície do energeticky efektívnych dátových centier, ako je vývoj zelených dátových centier, ktoré sú poháňané obnoviteľnými zdrojmi energie, ako sú vodné, solárne a veterné.

Je dôležité zvýšiť povedomie o vplyve nadmerného používania sociálnych médií na životné prostredie. Ako kľúčové hnacie sily online trendov majú influenceri moc formovať správanie spotrebiteľov zvyšovaním povedomia alebo spúšťaním kampaní digitálneho minimalizmu, ktoré podporujú pozorné online aktivity.

Okrem toho musia regulačné orgány zohrávať kľúčovú úlohu pri vytváraní a vykonávaní usmernení, ktoré podporujú udržateľné postupy a zodpovednosť za všetky príslušné zainteresované strany.

Stratégie na Zníženie Digitálnej Uhlíkovej Stopy

Na zníženie digitálnej uhlíkovej stopy je možné podniknúť niekoľko krokov, ktoré môžu mať významný dopad. Patria sem:

Energetická efektívnosť: Výber úspornejších zariadení a optimalizácia softvéru.

Zelená energia: Podpora dátových centier, ktoré používajú obnoviteľné zdroje energie.

Predĺženie životnosti zariadení: Oprava a opätovné použitie existujúcich zariadení.

Rozumné používanie: Minimalizácia zbytočných e-mailov a optimalizovanie kvality video streamov.

Tieto opatrenia môžu výrazne prispieť k znižovaniu uhlíkovej stopy nielen na individuálnej, ale aj globálnej úrovni. Vzhľadom na rastúcu závislosť na digitálnom svete je dôležité brať tieto kroky vážne v celosvetovom úsilí o zmiernenie klimatických zmien. (Co2AI)