EÚ má program pre udržateľnú prosperitu.

V septembri Ursula von der Leyenová, predsedníčka Európskej komisie, predstavila ambiciózny plán pre nasledujúcich päť rokov, ktorého cieľom je dosiahnuť udržateľnú prosperitu v Európskej únii. Kľúčovým prvkom tohto plánu je Európska zelená dohoda, ktorá sa integruje do všetkých oblastí politiky EÚ. Súčasťou programu je aj boj proti dezinformáciám, aby sa EÚ mohla riadiť vedecky podloženými politikami.

Plán zahŕňa ciele ako zvýšenie konkurencieschopnosti s ohľadom na udržateľnosť, prechod na obehové hospodárstvo a podpora trvalo udržateľnej dopravy. Tiež obsahuje snahy o prechod na obnoviteľné zdroje energie a zníženie závislosti na fosílnych palivách. Dôležitou súčasťou je aj strategické využitie zdaňovania na podporu čistých technológií a udržateľné obchodné vzťahy.

Pre úspech týchto plánov bude kľúčové potvrdenie jednotlivých komisárov Európskym parlamentom a definovanie ich zodpovedností. Komisia bude musieť čeliť politickému tlaku a nájsť rovnováhu medzi vedeckými odporúčaniami a politickou realitou. Transatlantická spolupráca, hlavne so Spojenými štátmi, by mohla byť významným faktorom pri dosahovaní týchto cieľov.

Nasledujúce príklady ilustrujú, ako sa Komisia snaží premeniť svoje ambície na činy:

  • Jednotný trh:  Komisia uznáva, že fungujúci „ jednotný trh je kľúčom ku konkurencieschopnosti “, ale aj nástrojom na splnenie jej cieľov v oblasti klímy a životného prostredia. Jeho cieľom je zvýšiť úsilie o „ rozvoj jednotného trhu pre udržateľné produkty “ a využívať nástroje, ako je verejné obstarávanie na dosiahnutie svojich cieľov.
  • Obehové hospodárstvo:  Veľký dôraz sa kladie na rozvoj  obehového hospodárstva  s cieľom „ zvýšiť konkurencieschopnosť [EÚ] a vybudovať zdravšiu planétu “. To zahŕňa udržiavanie produktov a cenných materiálov v obehu prostredníctvom procesov, ako je oprava, opätovné použitie, renovácia, prerobenie a recyklácia. Predpokladané úsilie zahŕňa vytvorenie „ trhového dopytu po druhotných surovinách a jednotného trhu s odpadom “, a tým zlepšiť prístup aj k „ kritickým surovinám “.
  • Trvalo udržateľná doprava:  Aby sa európska doprava stala konkurencieschopnejšou, udržateľnejšou a dostupnejšou, Komisia vymenúva niekoľko akčných bodov vrátane „ rýchleho vybudovania nabíjacej infraštruktúry “ na elektrifikáciu cestnej dopravy, ako aj čistenie vozových parkov spoločností a využitie digitalizácie na modernizáciu. dopravný systém.
  • Zdravé životné prostredie a prírodný kapitál:  Sú uznávané ako „ vnútorná súčasť “ opatrení v oblasti klímy, bezpečnosti, konkurencieschopnosti a potravinovej bezpečnosti.  Očakáva sa, že  predpokladané  stimuly pre opatrenia na ochranu prírody , snahy o zvýšenie  súkromného financovania prírody a práca na  prírodných kreditoch budú zosúladené s nedávno prijatým zákonom o obnove prírody .
  • Poľnohospodárstvo a potravinové systémy:  Komplexnejší prístup k zlepšeniu európskeho potravinového systému ako celkua výzva na „ posilnenie konkurencieschopnosti, odolnosti a udržateľnosti poľnohospodárskeho sektora “ v rámci „ hraníc našej planéty “ demonštrujú ochotu Komisie riešiť  existujúce nesúlady v poľnohospodárskej politike EÚ.
  • Prechod čistej energie:  Komisia sa bude naďalej zameriavať na energetickú účinnosť, ako aj na zavádzanie obnoviteľných zdrojov energie a skladovanie energie. Plánuje riešiť neefektívnosť v sektore stavebníctva, ktorý môže riešiť energetickú chudobu aj klimatickú krízu. Spomína malé modulárne jadrové reaktory a  využitie zachytávania uhlíka – ako aj skladovanie – ako špecifické oblasti rozvoja. Snaží sa „ zbaviť [EÚ] závislosti od fosílnych palív “ vrátane postupného zrušenia „ využívania dotácií na fosílne palivá “.
  • Strategické využitie zdaňovania : Zatiaľ čo sa v plánoch spomína používanie zdaňovania na „ podnecovanie zavádzania čistých technológií “, výzva na „strategické využívanie daňových opatrení“ tiež otvára dvere k zdaňovaniu škodlivých, znečisťujúcich praktík v súlade so zásadami EÚ, ktoré  znečisťovateľ platí. princíp .
  • Obchod:  Presadzovanie obchodných dohôd bude zahŕňať osobitné zameranie na klimatické, environmentálne a pracovné pravidlá. Posilnia sa opatrenia „ na zabránenie vstupu výrobkov, ktoré nie sú v súlade s EÚ“ na trh EÚ .
  • Udržateľné financovanie : Komisia bude naďalej  podporovať, rozširovať a implementovať udržateľné financovanie , pričom sa bude snažiť zabezpečiť celosvetové vedúce postavenie EÚ v tejto oblasti.

Von der Leyenová vyslala signál, že EÚ je pripravená a odhodlaná viesť ekologickú transformáciu a vytvoriť globálny trh pre udržateľné riešenia, čo predstavuje významnú príležitosť pre transatlantickú spoluprácu. (Co2AI)