Adaptabilita stromov pretrváva aj po miliónoch rokov klimatických zmien

Ukázalo sa, že sedem z najbežnejších lesných stromov v Európe je schopných chrániť svoju genetickú diverzitu pred veľkými zmenami v podmienkach prostredia. A to aj napriek tomu, že sa ich areály zmenšili a počet stromov prudko klesol počas cyklov doby ľadovej. Vyplýva to zo štúdie európskeho konzorcia vedeného univerzitami v Uppsale a Helsinkách, ktorá bola uverejnená v Nature Communications (Slová: Univerzita v Uppsale).

„Z hľadiska biodiverzity je to veľmi pozitívne, pretože tieto stromy sú základnými druhmi, od ktorých závisí mnoho iných druhov,“ hovorí Pascal Milesi, docent ekológie rastlín a evolúcie na univerzite v Uppsale a prvý autor štúdie.

Výskumníci sa zamerali na skúmanie toho, ako genetickú rozmanitosť druhov stromov ovplyvnili cykly doby ľadovej. Stromy prežili teplé aj chladné obdobia. Počas poslednej doby ľadovej, asi pred 10 000 rokmi, sa rozsah stromov výrazne zmenšil. Vedci si preto mysleli, že genetická diverzita bude nízka. Ukázalo sa však, že je to práve naopak – tento druh mal vysokú genetickú diverzitu, a tak bol odolný voči drastickým zmenám vo svojom biotope. (Viac na envirotecmagazine.com)