Význam ekologických nárokov – ako využiť príležitosti

Ekologické nároky sú mimoriadne dôležité pre ekologický prechod ekonomiky. Viditeľne demonštrujú angažovanosť spoločností pre dlhodobé blaho všetkých ľudí a planéty. Je zrejmé, že ekologické tvrdenia musia byť presné a podložené.

V roku 2020 Komisia EÚ vykonala inventarizáciu environmentálnych tvrdení proti zásadám smernice EÚ o nekalých obchodných praktikách (UCPD): jasnosť, jednoznačnosť, presnosť a overiteľnosť. Štúdia zistila, že 53 % tvrdení poskytovalo vágne, zavádzajúce alebo nepodložené informácie a 40 % tvrdení bolo nepodložených.

S cieľom posilniť postavenie spotrebiteľov pri ekologickom prechode predložila Komisia EÚ v marci 2023 Európskemu parlamentu návrh smernice o ekologických nárokoch (GCD). Smernica, ktorá má vstúpiť do platnosti v roku 2028, sa snaží zabezpečiť, aby všetky explicitné environmentálne tvrdenia boli podložené a jasne oznámené. Hlavným cieľom smernice je odstrániť neoverené a klamlivé praktiky greenwashingu a pomôcť spotrebiteľom prijímať informovanejšie rozhodnutia. S rovnakým cieľom revízia švajčiarskeho zákona o nekalej súťaži (UCA), ktorá nadobudne účinnosť 1. januára 2025, vyžaduje, aby boli ekologické nároky zdokumentované a objektívne overiteľné. (Daniel Lucien Bühr, Gabriela Svalduzová, viac na lexology.com)