Čo je ISO 14067?

ISO 14067 – Skleníkové plyny – Uhlíková stopa produktov je medzinárodná norma, ktorá poskytuje základné princípy, požiadavky a usmernenia na kvantifikáciu a oznamovanie uhlíkovej stopy produktov (CFP). Tieto produkty môžu zahŕňať tovar a služby, pričom norma zohľadňuje emisie skleníkových plynov (GHG) a ich odstránenie počas celého životného cyklu produktu. Takisto ponúka usmernenia pre čiastkové hodnotenie CFP. Komunikácia o CFP musí byť presná, relevantná, čestná a musí zabezpečiť transparentnosť a zodpovednosť.

Uhlíková stopa produktov (CFP)

CFP predstavuje celkové množstvo emisií skleníkových plynov a ich odstránenie spojené s produktom od získania surovín až po jeho výrobu, distribúciu, používanie a likvidáciu. Pochopenie a kvantifikácia CFP sú kľúčové pre organizácie, ktoré sa snažia znížiť svoj enviromentálny dopad a robiť informované rozhodnutia o udržateľnosti.

Keď organizácia rozhodne sprístupniť svoju komunikáciu o CFP verejnosti, má dve možnosti na zabezpečenie súladu s normou ISO 14067:

1. Nezávislé overenie treťou stranou

Toto zahŕňa externú kontrolu štúdie CFP, ktorá potvrdzuje jej presnosť a súlad s normou ISO 14067. Organizácie ako SGS môžu vykonávať audity a overovať produkty podľa tejto normy.

2. Správa o zverejnení CFP

Ak sa nezrealizuje overenie treťou stranou, spoločnosti musia pripraviť detailnú správu o zverejnení CFP, ktorá objektívne a presne zobrazuje výsledky štúdie CFP. Je nevyhnutné, aby správa obsahovala všetky potrebné informácie a bola správne zaslaná zamýšľanému publiku. Ak táto komunikácia neprešla overením, nemôže zahŕňať záznamy o overení treťou stranou.

Taktiež, ak je potrebné verejne komunikovať tvrdenia, označenia alebo vyhlásenia týkajúce sa CFP, je potrebné sa riadiť existujúcimi CFP-PCR (produktovými pravidlami pre uhlíkovú stopu). Ak také pravidlá nie sú k dispozícii, musia sa vytvoriť na základe usmernení ISO.

Fázy hodnotenia životného cyklu (LCA) pre ISO 14067

ISO 14067 vyžaduje komplexnú analýzu životného cyklu (LCA) na presnú kvantifikáciu CFP. LCA pozostáva zo štyroch hlavných fáz:

1. Definovanie cieľa a rozsahu: V tejto fáze sa stanovujú ciele a rámce štúdie, vrátane produktového systému, funkčnej jednotky a hodnotených GHG.

2. Inventár životného cyklu (LCI): V tejto fáze sa zbierajú údaje o všetkých relevantných vstupoch (napr. energia, materiály) a výstupoch (napr. emisie, odpady) spojených s produktovým systémom počas jeho životného cyklu.

3. Hodnotenie vplyvu životného cyklu (LCIA): Táto fáza sa zameriava na hodnotenie potenciálnych environmentálnych vplyvov produktového systému na základe údajov LCI, so zameraním na emisie a odstránenie skleníkových plynov.

4. Interpretácia životného cyklu: Záverečná fáza zahŕňa analýzu výsledkov LCI a LCIA, s cieľom vyvodiť závery, identifikovať oblasti na zlepšenie a komunikovať výsledky.

Výhody certifikácie ISO 14067 pre vašu spoločnosť

Získanie certifikácie ISO 14067 prináša firmám množstvo výhod, ktoré presahujú obyčajné dodržiavanie normatívnych požiadaviek. Tu sú niektoré z hlavných prínosov:

1. Posilnenie vzťahov

Transparentné vykazovanie emisií skleníkových plynov počas celého životného cyklu produktu zvyšuje dôveru zainteresovaných strán. Týmto spôsobom sa ich motivuje k aktívnejšiemu zapájaniu do firemných iniciatív zameraných na udržateľnosť.

2. Prilákanie zákazníkov

Jasné označovanie produktov s nižšou uhlíkovou stopou pomáha spoločnostiam získať preferenciu ekologicky založených zákazníkov, čím sa zvyšuje ich podiel na trhu a podporuje rast predaja.

3. Líderstvo v udržateľnosti

Certifikácia ISO 14067 umiestňuje spoločnosť na čelné miesto v úsilí o udržateľnosť, čím podnecuje znižovanie emisií v celom odvetví. Takéto vedúce postavenie môže inšpirovať aj ostatné subjekty vo verejnej a súkromnej sfére, aby prijali podobné iniciatívy.

4. Zvýšená prevádzková efektívnosť

Prísne hodnotenie potrebné na získanie certifikácie umožňuje firmám identifikovať neefektívne procesy a oblasti s potenciálnym plytvaním, čo môže viesť k výrazným úsporám nákladov a zefektívneniu prevádzky.

5. Lepšie riadenie rizík

Transparentným prístupom k emisiám skleníkových plynov môžu spoločnosti efektívnejšie spravovať environmentálne riziká, čo následne zlepšuje ich reputáciu a posilňuje dôveru zainteresovaných strán.

6. Vylepšenie ESG hodnotení

Dodržiavanie normy ISO 14067 posilňuje environmentálne, sociálne a riadiace (ESG) hodnoty spoločnosti. Dôraz na udržateľné praktiky môže zlepšiť imidž firmy a zosúladiť jej činnosť s globálnymi udržateľnými cieľmi.

7. Podpora dalších certifikácií

Certifikácia ISO 14067 môže vytvoriť základ pre získanie ďalších noriem ISO, čo prispieva k vytvoreniu uceleného systému riadenia a zvyšuje celkovú efektívnosť organizácie.

8. Cyklické zlepšovanie

Certifikačný proces pomáha identifikovať oblasti, kde je možné dosiahnuť environmentálne zlepšenia, čo pripravuje pôdu na stanovenie a dosiahnutie ambicióznejších cieľov udržateľnosti.

Kroky na podanie žiadosti o certifikáciu ISO 14067

Získanie certifikácie ISO 14067, ktorá sa zameriava na emisie skleníkových plynov produktov, vyžaduje prehľadný prístup a pozornosť na detaily. Tu je stručný sprievodca, ktorý pomôže vašej spoločnosti zorientovať sa v tomto procese:

1. Predbežná príprava

Začnite zhromažďovaním všetkých relevantných dokumentov týkajúcich sa emisií skleníkových plynov vašich produktov. Tento prvý krok zabezpečí, že budete mať ucelený prehľad o svojich aktuálnych opatreniach v oblasti udržateľnosti.

2. Rozhodnite sa pre odbornú pomoc

Mnohé firmy si najímajú externých konzultantov, aby proces zjednodušili. Arbor vám môže pomôcť kvantifikovať emisie a pripraviť overený návrh pre certifikačnú agentúru. Hoci to nie je povinné, odborníci vám môžu uľahčiť administratívu a zefektívniť celý proces žiadosti.

3. Predloženie dokumentácie

Odošlite svoju predbežnú dokumentáciu tretej strane na posúdenie. Títo odborníci skontrolujú, či vaše materiály spĺňajú požiadavky ISO 14067.

– Interný audit: Vykonajte kontrolu vašich zhromaždených dokumentov v rámci spoločnosti.

– Kontrola konzultanta: Ak spolupracujete s externým odborníkom, poskytnite mu dokumentáciu na overenie.

4. Overovací proces

Tretia strana skontroluje vašu dokumentáciu, aby zabezpečila jej vhodnosť pre certifikáciu ISO 14067.

– Dostatočná dokumentácia: Ak sú vaše materiály v poriadku, agentúra procesuje vašu žiadosť.

– Nedostatočná dokumentácia: Ak existujú nedostatky, poradí vám, aké ďalšie informácie sú potrebné.

5. Certifikácia

Keď bude vaša dokumentácia považovaná za dostatočnú, tretia strana spracuje vašu žiadosť a udelí certifikáciu ISO 14067.

Obnova: Pamätajte, že certifikácia ISO 14067 nie je trvalá. Plánujte pravidelné obnovenia a zaistite si presné a aktuálne záznamy.

Kľúčové informácie

– Úvodná príprava: Zhromaždenie všetkých dokumentov týkajúcich sa emisií.

– Pomoc tretej strany: Voliteľná, ale uľahčuje plynulé spracovanie.

– Overenie: Uistite sa, že všetka dokumentácia spĺňa normy ISO.

– Certifikácia a obnova: Získajte certifikát a plánujte pravidelné obnovenia.

Dodržiavaním týchto štruktúrovaných krokov môže vaša spoločnosť efektívne zabezpečiť certifikáciu ISO 14067, čím preukáže svoj záväzok k udržateľnosti a znižovaniu emisií skleníkových plynov. (Co2AI)