ESG Corporate Reporting povinnosti pre riaditeľov a vedúcich pracovníkov spoločnosti

Požiadavky na vykazovanie ESG (environmentálnych, sociálnych a riadiacich  aspektov) pre firmy sa stále čoraz viac zameriavajú na nefinančné faktory. Nedávne regulačné zmeny zabezpečili, že udržateľnosť sa stala kľúčovým faktorom rizika, stratégie a riadenia pre spoločnosti, ako aj ich vedenie.

V článku sa sústredíme na smernicu o podávaní správ o udržateľnosti podnikov (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) a na smernicu týkajúcu sa náležitej starostlivosti o udržateľnosť podnikov (Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSDDD).

Dňa 6. júla 2024 vstúpili do platnosti nové nariadenia Európskej únie (CSRD 2024), ktoré implementujú smernicu o vykazovaní podnikovej udržateľnosti do slovenského práva. Ako súčasť Zelenej dohody EÚ CSRD ukladá firmám, ktoré spadajú do jej pôsobnosti, povinnosť zverejňovať klimatické, environmentálne a sociálne údaje na základe dvojitej významnosti. To znamená, že firmy musia zohľadniť riziká spojené so zmenou klímy a iné otázky ESG, ako aj ich dopad na klímu a spoločnosť.

CSRD nahrádza predchádzajúcu smernicu o nefinančnom vykazovaní a vyžaduje, aby sa informácie o udržateľnosti každoročne zverejňovali v osobitnej časti správy o manažmente. Rozširuje nefinančné oznamovacie povinnosti na širší okruh firiem a bude sa postupne uplatňovať na kótované subjekty a veľké spoločnosti. Hoci malé a stredné podniky, ktoré nie sú kótované, priamo nespadajú pod CSRD, môžu byť povinné poskytnúť informácie firmám, ktoré tieto povinnosti podliehajú, ak sú súčasťou ich hodnotového reťazca.

Podávanie správ v rámci CSRD musí zodpovedať Európskym štandardom podávania správ o udržateľnosti (ESRS), ktoré ustanovujú všeobecné požiadavky na oznamovanie a zverejnenie v dvoch základných štandardoch a desiatich špecifických štandardoch vrátane otázok ako je zmena klímy a obehové hospodárstvo. Spoločnosti tak budú musieť dôkladne zvážiť svoj ESG dopad, čo si vyžaduje komplexné preskúmanie a hodnotenie ich operácií.

Dodržiavanie ustanovení CSRD prispeje k vyššej transparentnosti pre zákazníkov, akcionárov a investorov, čo im umožní prístup k údajom o ESG spoločnosti. Okrem dodržiavania CSRD sa očakáva, že spoločnosti budú čeliť väčšiemu dohľadu zo strany zainteresovaných strán ohľadom svojej výkonnosti v oblasti ESG.

Smernica o náležitej starostlivosti o udržateľnosť podnikov (CSDDD) bola zverejnená 5. júla 2024 a Írsko ju musí transponovať do svojho práva do júla 2026. Po uplynutí roka sa pravidlá začnú vzťahovať na spoločnosti, ktoré sa na ne vzťahujú. CSDDD bude vyžadovať, aby firmy vykonávali náležitú starostlivosť o vplyvy svojich činností, ako aj činností dcérskych spoločností a vybraných obchodných partnerov na ľudské práva a životné prostredie.

Požiadavky na due diligence budú zahŕňať integráciu systémov náležitej starostlivosti do firemných politík, identifikáciu a hodnotenie negatívnych dopadov, preventívne opatrenia a hodnotenie účinnosti prijatých krokov. CSDDD sa najprv vzťahuje na firmy s viac ako 5 000 zamestnancami a postupne sa rozšíri na ďalšie subjekty v priebehu nasledujúcich 3 až 5 rokov.

Na záver, so zvyšujúcimi sa povinnosťami firiem v oblasti ESG rastie aj riziko negatívnych právnych a obchodných dôsledkov, ak sa objavia nepresnosti v zverejneniach. Firmy budú musieť dôkladne zhodnotiť regulačné rámce, ktoré sa ich týkajú, a pripraviť sa na ich postupné uplatnenie. Zabezpečenie zhody so termínmi podávania správ bude len jedným z aspektov, ktoré budú vyžadovať značné úsilie, plánovanie a riadenie. (Co2AI)