Dekódovanie smernice EÚ o zodpovednej starostlivosti a udržateľnosti podnikov.

V predchádzajúcej časti nášho seriálu o udržateľnosti podnikov sme analyzovali smernicu Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) a jej dopady, okruh vzťahu, povinnosti, ktoré musia podniky splniť pri jej príprave, a aktuálne záväzky, ktoré je potrebné dodržiavať. V druhej časti sa zameriame na smernicu o náležitej starostlivosti o udržateľnosť podnikov (CSDDD). Táto legislatíva je jedným z mnohých krokov, ktoré majú za cieľ zvýšiť povedomie o vplyve podnikateľských činností na životné prostredie a ľudské práva a podporiť zodpovedné a udržateľné správanie firiem v rámci dodávateľských reťazcov.

Dňa 24. mája 2024 Rada Európskej únie formálne prijala CSDDD. Smernica nadobudla účinnosť 3. júla 2024, pričom členské štáty majú dva roky na to, aby ju transponovali do národného práva a informovali Európsku komisiu o príslušných textoch. Táto legislatíva predstavuje zásadný krok k podpore udržateľných a etických praktík medzi podnikmi, ktoré sídlia v EÚ, ako aj medzi týmito podnikmi a ich partnermi z tretích krajín. CSDDD zapadá do širšieho legislatívneho rámca Európskej únie zameraného na udržateľnosť, ktorý zahŕňa aj Európsku zelenú dohodu a CSRD, a je v súlade s Agendou 2030 Organizácie Spojených národov pre trvalo udržateľný rozvoj.

CSDDD sa bude zavádzať postupne v závislosti od veľkosti a obratu podnikov. Rozdelenie na fázy je nasledovné:

Fáza 1: Pre spoločnosti z EÚ s celosvetovým čistým obratom 1,5 miliardy EUR alebo viac a s 5 000 zamestnancami, ako aj pre firmy mimo EÚ s rovnakým obratom, ktoré fungovali v EÚ v predchádzajúcom roku, bude termín implementácie koncom roka 2027.

Fáza 2: Pre podniky z EÚ s obratom 900 miliónov EUR alebo viac a s viac ako 3 000 zamestnancami a pre firmy mimo EÚ s obratom 900 miliónov EUR a existujúcimi v EÚ sa termín implementácie stanovuje na koniec roka 2028.

Fáza 3: Pre firmy z EÚ s obratom 450 miliónov EUR alebo viac a s viac ako 1 000 zamestnancami a pre externé podniky s rovnakými parametrami bude termín zavedenia do konca roka 2029.

Aj keď mikropodniky a malé a stredné podniky (MSP) nepriamo nepodliehajú CSDDD, môžu byť dotknuté ako obchodní partneri v rámci hodnotových reťazcov a legislatíva im poskytne podporu a ochranu.

CSDDD má za cieľ zabezpečiť, aby všetky spoločnosti pôsobiace na európskom trhu prispievali k udržateľnej transformácii ekonomík. Hlavné povinnosti zahŕňajú:

– Náležitú starostlivosť: Podniky musia realizovať internú hĺbkovú kontrolu a prijímať opatrenia na prevenciu a zmiernenie negatívnych dopadov na ľudské práva a životné prostredie vo svojej činnosti a v rámci svojich dodávateľských reťazcov.

– Prechodný plán na zmiernenie klimatických zmien: Povedené spoločnosti sú povinné vypracovať plán na zmiernenie vplyvu zmeny klímy, ktorý by mala každoročne vyhodnocovať a aktualizovať.

– Mechanizmus oznamovania: Firmy musia zriadiť prístupný systém na predkladanie informácií o potenciálnych negatívnych vplyvoch na jednotlivcov a organizácie.

– Postup pri podávaní sťažností: Organizácie musia zabezpečiť spravodlivé a transparentné mechanizmy na riešenie sťažností od osôb, ktoré boli ovplyvnené nezákonnými praktikami.

– Monitorovanie účinnosti politík: Povinnosťou firiem je zasledovať efektivitu svojich politík v oblasti náležitej starostlivosti.

– Požiadavky na transparentnosť: Očakáva sa, že spoločnosti verejne zverejnia svoje postupy a výsledky v oblasti udržateľnosti.

CSDDD zavedie dva mechanizmy presadzovania – administratívny dohľad a občianskoprávnu zodpovednosť. Vnútroštátne orgány dohľadu budú zodpovedné za zabezpečenie dodržiavania povinností a budú mať právomoc začať vyšetrovanie. V prípade nedodržania povinností môžu byť podniky sankcionované pokutami, ktoré môžu dosiahnuť až 5 % celosvetového obratu.

CSDDD dopĺňa existujúcu smernicu CSRD. Kým CSRD sa zameriava na transparentnosť a zodpovednosť, CSDDD kladie dôraz na dodržiavanie prísnych environmentálnych a ľudskoprávnych štandardov. Požiadavky na plánovanie zmiernenia klimatických zmien sú zladené s CSRD, čo znamená, že firmy sa nemusia obávať dvojnásobného oznamovania. (Co2AI)