Čo je GHG protokol?

Protokol o skleníkových plynoch (GHG) je celosvetovo uznávaným nástrojom na pochopenie, kvantifikovanie a riadenie emisií skleníkových plynov. Bol vytvorený Svetovým inštitútom pre zdroje (WRI) a Svetovou obchodnou radou pre trvalo udržateľný rozvoj (WBCSD) s cieľom poskytnúť konzistentný, flexibilný a dôveryhodný rámec pre podniky a vlády na meranie a zníženie emisií skleníkových plynov.

Protokol o skleníkových plynoch poskytuje jednotnú účtovnú platformu pre väčšinu štandardov a programov v oblasti skleníkových plynov po celom svete – od Medzinárodnej organizácie pre normalizáciu až po klimatické registre – a stovky inventúr skleníkových plynov vypracovaných jednotlivými spoločnosťami. Je to najpoužívanejší medzinárodný účtovný nástroj pre vládnych a obchodných lídrov na pochopenie, kvantifikáciu a správu emisií skleníkových plynov.

História GHG protokolu

Protokol o skleníkových plynoch bol spustený v roku 1998 ako iniciatíva viacerých zainteresovaných strán, ktorá mala za cieľ vypracovať medzinárodne uznávané štandardy pre účtovanie a nahlasovanie skleníkových plynov. Iniciatívu viedli Svetový inštitút pre zdroje (WRI) a Svetová obchodná rada pre trvalo udržateľný rozvoj (WBCSD). Na jeho tvorbe sa zúčastnili zástupcovia podnikov, vlád a mimovládnych organizácií z celého sveta.

Od svojho vzniku bol protokol o skleníkových plynoch revidovaný a rozšírený tak, aby zahŕňal nové usmernenia, vrátane účtovania a výkazníctva v podnikových hodnotových reťazcoch (rozsah 3), účtovania emisií počas životného cyklu výrobkov a účtovania skleníkových plynov v mestách a komunitách.

Normy GHG protokolu

Protokol o skleníkových plynoch obsahuje rôzne štandardy a usmernenia, ktoré sú navrhnuté na konkrétne účely alebo odvetvia. Medzi tieto normy patria:
– Podniková norma: Poskytuje spoločnostiam komplexný návod na kvantifikáciu a vykazovanie emisií skleníkových plynov.
– Norma rozsahu 3: Usmerňuje spoločnosti, aby zahrnuli emisie v hodnotovom reťazci.
– Norma pre výrobok: Usmerňuje spoločnosti, aby zahrnuli emisie spojené so životným cyklom výrobku.
– Norma pre mestá a komunity: Umožňuje miestnym komunitám a mestám účtovať a vykazovať svoje emisie.

Kľúčové koncepcie GHG protokolu

Protokol o skleníkových plynoch je založený na niekoľkých kľúčových princípoch, ktoré sú podstatné pre efektívne účtovanie a nahlasovanie skleníkových plynov. Patria sem:
– Relevantnosť: Súpisy skleníkových plynov musia primerane odrážať emisie spoločnosti a slúžiť na rozhodovanie používateľov.
– Úplnosť: Všetky zdroje emisií musia byť zahrnuté v inventúrach.
– Konzistentnosť: Používanie konzistentných metodík na umožnenie zmysluplného porovnávania emisií v priebehu času.
– Transparentnosť: Poskytovanie dostatočných informácií na prijímanie rozhodnutí s dôverou.
– Presnosť: Dosiahnutie dostatočnej presnosti na zabezpečenie faktickej správnosti súpisu a na minimalizáciu neistôt.

Rozsah pôsobnosti emisií skleníkových plynov

Emisie skleníkových plynov sa v protokole kategorizujú do troch rozsahov:
– Rozsah 1: Priame emisie z vlastnených alebo kontrolovaných zdrojov.
– Rozsah 2: Nepriame emisie z výroby nakúpenej energie.
– Rozsah 3: Všetky ostatné nepriame emisie (nezahrnuté do rozsahu 2) v hodnotovom reťazci, vrátane emisií v dodávateľských a odberateľských fázach.

Toto rozčlenenie umožňuje spoločnostiam identifikovať svoje emisie a zamerať svoje úsilie tam, kde môžu mať najväčší vplyv.

Výhody používania GHG protokolu

Používanie protokolu má mnoho výhod. Poskytuje dôveryhodný a všeobecne akceptovaný rámec, ktorý pomáha zabezpečiť konzistentnosť, transparentnosť a porovnateľnosť údajov o emisiách. Pomáha organizáciám identifikovať najvýznamnejšie zdroje emisií, čím môžu efektívnejšie plánovať a realizovať stratégie na ich zníženie. Okrem toho prispieva k budovaniu dôvery zainteresovaných strán a zlepšuje environmentálnu reputáciu organizácie. Napriek svojim výhodám má protokol aj výzvy a obmedzenia. Niektoré organizácie môžu mať ťažkosti so získavaním potrebných údajov, zvlášť čo sa týka emisií rozsahu 3, ktoré vznikajú mimo priamej kontroly organizácie. Protokol tiež nepredpisuje konkrétne kroky na zníženie emisií; jeho účinnosť závisí od záväzku a opatrení organizácií, ktoré ho využívajú.

Budúcnosť GHG  protokolu

Protokol o skleníkových plynoch sa naďalej vyvíja, aby splnil meniace sa potreby podnikov a vlád pri riešení klimatických zmien. Nedávne aktualizácie sa zamerali na podrobnejšie usmernenia, ako sú emisie rozsahu 3 a používanie údajov o skleníkových plynoch pri rozhodovaní. Protokol bude pravdepodobne naďalej zohrávať kľúčovú úlohu v prechode na nízkouhlíkové hospodárstvo, poskytujúc jasný a konzistentný rámec pre účtovanie a nahlasovanie skleníkových plynov, čo umožní prijímanie informovaných rozhodnutí a efektívnych opatrení proti zmene klímy.